6

AYURVEDA II

Ayurveda’ya göre sindirim hayati önem taşır.

Tükettiğimiz her yiyecek veya içecek sindirim sistemimizden geçerek kana karışır, hücrelerimize, dokularımıza ve organlarımıza dönüşür. Sindirim sistemi doğru çalışmadığında, kişi gıdalardan yeterince yararlanamaz, dolayısıyla vücut beslenemez; hatta pek çok gıda alerjisinin kökeninde sindirim sorunları yatmaktadır. Sindirim bir tür çevirme, tüketilen gıdayı kendi bedenine uyumlu hale getirme işlemidir. Bu işlemde herhangi bir aksaklık olması durumunda vücut reaksiyon gösterecektir. Pek çok gıda alerjisi bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Kaynak : http://ayurveda.blogcu.com/ayurveda-ya-gore-sindirim-ve-sindirimin-onemi/3124419

Ayurvedaya göre, sabah 6 ile 10 ya da 18.00 ile 22.00 saatleri vücudun ‘kapha’ saatleri, yani daha çok biriktirme, yaÄŸlanma saatleri. Bu saatlerde metabolizmayı ısıttığınızda daha iyi sonuç alınıyor. Bu sebeple ben güne baÅŸlarken yüz, diÅŸ, dil yıkamadan sonra içinde zencefil ( yaÄŸları yakar ) , tarçın (ensülin hormonunu düzenler) , zerdeçal (karaciÄŸerden toksin atar)  ve baÅŸka bir kaç baharatında olduÄŸu bir kaşık balımı yiyorum üzerine de ılık ballı limonlu bir su içiyorum. Sonrasında hafif bir kahvaltı yapıyorum, mevsime göre deÄŸiÅŸiyor. Yazın sadece meyve ile kahvaltı yaparken soÄŸumaya baÅŸlayan hava ile birlikte baharatlı salça sürülmüş bir dilim ekmek, kimyonlu yaÄŸda yumurta ya da sıcak sütle hazırlanmış tarçın eklenmiÅŸ yulaf yiyorum. Öğlen ne varsa onu tüketiyorum. Canım tatlı istiyorsa bunu genelde metabolizmanın hızlı çalıştığı saatler olan 10:00 ila 18:00 arasında yapıyorum. Meyvelerimi de bu saatte tüketiyorum. AkÅŸamları öyle bir salata ile geçmiyor. Tek başına yenen bir salatanın kilo verdirmediÄŸini artık biliyorum. Yanında mutlaka güzel bir çorba ya da bir tabak yemek yenmesi gerekiyor. “sadece salata yiyorum ama zayıflayamıyorum” haklı bir yakınma yani!

Bunun yanında kendinizin de yapabileceği kahvaltıdan önce yağ ile masaj var. Susam yağı kokusu hoşunuza gitmiyorsa içine bir kaç damla esans yağ ekleyebilirsiniz. Bütün vücuda masaj yapılıp sonra sıcak bir duş ve kahvaltı! İşte güne enerji dolu bir başlangıç. Ve inanın insan istediğinde ve keyfine vardığında buna vakit ayırıyor.

Gün içerisinde kahve içtiğim doğru ama sayısı 2 yi geçmiyor onun yerine içtiklerime örnek:

  • Taze zencefil, tarçın, kakule bir taşım kaynatıyorum. Altını kapatınca bir iki tane karanfil ekliyorum.
  • Sıcak suya biraz rezene, kiÅŸniÅŸ ve taze nane ekliyorum.
  • Gün boyu içtiÄŸim suyun sıcaklığı en fazla oda ısısında ve içine mümkünse taze zencefil ya da nane ekliyorum.

Yanımda mutlaka baharatlarımı taşıyorum. En çok kullandıklarım, kimyon, kişniş, zencefil, tarçın, pul biber, kekik, nane.

Ya olur da acıkırsam diye çantamda mutlaka beyaz leblebi, tuzsuz kabak çekirdeği var. İki avucumu geçmiyor yediğim zaman. Hurma, kuru kayısı gibi kuru meyveler de mutlaka yanımda dolaşıyor, canım tatlı çekerse diye. Adet dönemlerinde çikolata krizi yaşarız ya biz kadınlar, öyle bir şey olmuyor artık ama olursa da hurma nefis gidiyor!

Ve şunu anladım bu zayıflama işi disiplin işi ve sonrasında doğru beslenmek de öyle. Disiplin olmadan ı-ıhh olmuyor ama insan iç dengesini kaybedince bir kere o disiplini yakalaması da zor oluyor. Sanırım bu dengeyi detoks ile yakalayıp bırakmadan devam ettim ben.

Aslında ben burada bir bilimi bir kaç satırla anlatmaya çalışıyorum ancak bu doğru değil elbette! Ben de öğrenme hevesinde bir kullanıcıyım sadece. Türkçe çok fazla kaynak yok maalesef o yüzden bu konuda bilgisi olan varsa alta yorumlara beklerim. Özellikle yemek tariflerine hiiç hayır demem!

Kitaplar ve bazı linkler:

ÇaÄŸdaÅŸ Ayurveda – Dr. Hari Sharma | Dr. Christopher Clark

Ayurveda – Dr. Vasant Lad

Ayurveda- Ender Saraç

KuÅŸaklara göre ayurvedik beslenme – Dr. Dennis Thompson

http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=72

Ayurvedik yemek tarifleri ( maalesef türkçe kaynak yok denecek kadar az :() :

Yeşil Mercimek Köftesi 

Ghee Yağı Nasıl Yapılır videosu aşağıda bir de buradan okuyabilirsiniz

Bildiğiniz, önermek istediğiniz tüm kitaplara açığım. Yurt dışında yaşayan okuyucum: gözüne çarparsa kitapçıda ayurvedik yemek kitapları son derece açığım iletişime geçin benle olmaz mı?

Yeme tarzınız yedikleriniz kadar önemlidir! Biliyor muydunuz ? Bir sonraki yazımda bunu konuşalım:)

Birinci Bölüm

Üçüncü Bölüm

PaylaÅŸ :=)

Yorumlar (6)

  1. Yanıtla
    Nurdan Gençtürk :

    Sevgili Ayça,
    ayurvedayla ilgili olduÄŸum söylenemez. Aslında sadece duymuÅŸluÄŸum vardı. Ä°lk defa senin yazılarılda hakkında bu kadar çok ÅŸey öğrenmiÅŸ oldum. Ama hayretle öğrendiÄŸim bir ÅŸey daha var: Yukarıdaki videoyu izleyince anladım ki, annemin her sonbahar köyde özel olarak hazılatıp getirdiÄŸi ve bizim “sade yaÄŸ” dediÄŸimiz tereyağı aslında Ghee Yağı’ymış. Buzdolabımda, ÅŸu an koca bir teneke Gyee var 🙂 Rengi altın sarısı bu yaÄŸ özellikle çorbalara o kadar yakışıyor ki! Bu yaÄŸla yaptığım sebze çorbasını içip de, “içine ne kadar krema koydun?” diye sormayan yok gibi. Kurabiyeler ise enfes oluyor. Bu da benden bi tecrübe 🙂 Bi öğlen çorbaya gelsene bana.

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      aynen o yağ sade yağ 🙂 accık alim mi ? 🙂 hahah yapması pek zor bunu !ben çok seviyorum..gelim o halde.. konuşalım 🙂

      • Yanıtla
        Nurdan Gençtürk :

        gel valla… hem çorbaları içer laflarız, hem de yağını alır gidersin. Benim de çorbada bi tuzum olsun 🙂

  2. Yanıtla
    ıpek :

    Bu yazıyı kesip mutfağıma yapıştırmak istiyorum :)))

  3. Yanıtla
    Banu :

    Çok teÅŸekkürler öncelikle bu paylaşımınızdan dolayı. Ayrıca bence bin tebriÄŸi hak ediyorsunuz bu kararlılık ve azminizden ötürü. Pek çok ÅŸeyi deneyeceÄŸim, belki ilk aÅŸamada hepsini uygulamak zor ama elbette vücudun size verdiÄŸi yanıtta bu aÅŸamada çok önemli ve destekleyici. saÄŸlıklı günler diliyorum. sevgiyle…yazılarda kaçırdım mı bilmiyorum ama yeÅŸil çay içiyor musunuz?

  4. Yanıtla
    Bahar detoksu - Pinik-Kuş | Ayça Oğuş Blog :

    […] gıdalar var 1 hafta sonra normal beslenmeme geri döneceÄŸim. Daha önce yazmıştım : Genelde bu ÅŸekilde yiyorum okuyabilirsiniz. Herhangi bir diyet listesine baÄŸlı deÄŸilim, her ÅŸeyin tadını “insani boyutlarda […]

Yorum bırak