Henüz yorum yapılmamış

Gurme bebek

Beslenme takıntılı bir anneyim biliyorsun sevgili okur 🙂 Hem kendimde hem ailemde çok önemsediğim bir konu bu sebeple size çok sevdiğim bir siteyi tanıtmak istiyorum 🙂 Bu site benimle aynı kaygıları taşıyor, onlar da 4 minik gurmeyi besliyor çünkü! Diyorlar ki : Çocuk beslenmesinin şakası yok.  Peki kim bu güzel anneler? : 

Ayzen Atalay: Efe-Ayzen-Serkan üçlüsünün “anne” tarafı. Eski televizyon programcısı ve belgeselci. Ntvmsnbc Yeşil Haber editörü. Ekolojik yaşam ve yoga sevdalısı.

Esra Sert: Ladin’in annesi. Televizyon habercisi, Ntvmsnbc anne-çocuk yazarı (Acemi Anne), Uykusuz Anneler Kulübü’nün admin anası.

Seda Öztezel: Zeynep ve Ömer’in annesi. Dijital pazarlama-reklamcılık ve cafe işletmeciliği yaptı. Motorsiklet ve seyahat düşkünü. 40. Paralel isimli bir seyahat belgeseli var.

Sizin sorularınız varsa buraya uğrayabilirsiniz, tariflerinizi paylaşabilir, örnek menüleri ve harika tarifleri takip edebilirsiniz. Ben sizin için aşağıdaki cevapları paylaşıyorum ve çok yakında “doğum günü partileri” hakkında bir yazımla orada olacağım! en sevdiğim yerden sordular 😉 Sorulardan evvel yaz günlerinin vazgeçilmezi bir dondurma tarifi alalım derim 😉

Gurmebebek.com’u neden kurdunuz?

Çocuğumuzu iyi ve sağlıklı beslemek günümüzde pek de kolay değil. İşi oluruna bırakamıyorsunuz. Güvenilir, uzun vadeli ve tutarlı bir yaklaşıma sahip kapsamlı bir içeriği bulmak zor. Çoğu zaman çocuk yemeği diye geçen yiyeceklerin malzemelerine bakınca dehşete düşüyorsunuz. Çoğu boş kalori, faydası yok zararı çok. Biz kendi benimsediğimiz tutumda ve beklediğimiz kapsamda bir kaynak bulamadığımız için bu işe giriştik.

Çocuk beslenmesinde farklı tutumlar mı var?

Değil çocuk beslenmesi, tıp bile çoğu zaman subjektif. Çocuk öksürüyor, bir doktora gidiyorsunuz hemen antibiyotik yazıyor, ötekisi çocuğun odasının sıcaklığını düşürün nemini arttırın diyor. Hayata nasıl baktığınız, neleri önemsediğiniz, uluslararası kaynakları ne kadar takip ettiğiniz bu konuda da tutumunuzu belirliyor.

Mesela  6 ay – 1 yaş arası katı gıdaya  geçiş süreci ABD’de çok yavaştır. Çocukların 1 yaşına kadar hala temel besini anne sütü olarak görülür. Avrupa’da bu süreç daha hızlıdır. Türkiye’de ise biraz fazla hızlı. Bakıyorsunuz 6 aylık bebek senin benim gibi yemek yiyor. Anneler o kadar acele ediyorlar ki hem bir çok riski bilmeden göze alıyorlar hem de çocuğu gereksiz bir strese sokuyorlar.

Ne yazık ki genel olarak tükettiğimiz tahıllar boş kalori… Beyaz pilavı, makarna yerine bulgur pilavını, esmer makarnayı koyabilsek, Türkiye’de bir sonraki nesilde ortaya çıkacak şeker hastalığını büyük oranda şimdiden düşürebileceğimize inanıyoruz.

Hepimiz hangi sebze ne zaman çıkıyordu unuttuk. Bazı çocuklar meyve sebzenin marketteki kasalarda yetiştiğini sanıyor. Sadece mevsimine göre beslenerek çocuğumuzun vücuduna giren hormon ve zararlı kimyasalların oranını çok büyük oranda düşürebiliriz.

Çocuklar yemek yerken koklayarak, dokunarak, tadarak, hissederek, görerek yani duyularını kullanarak birçok şey öğrenirler. Bu nedenle çocukların kendi kendini beslemesi, kendi kendine yemek yiyebilmesine önem veriyoruz.Türkiye’de çocuğa yemek yedirmek diye bir şey var ve bu çoğu zaman hem anne hem çocuk için günde 3-4 öğün kabusa dönen bir süreç. Halbuki 8-9 aylık bir bebek yüzde 50 oranında kendi kendisi yemek yiyebilir. 1 yaşında bir çocuğun yemek yerken sizin yardımınıza çok az ihtiyacı vardır. 1.5 yaşında bir çocuk her şeyi kendi kendine yemeğini yiyebilir.

Kendi kendine beslenen çocuğun öz güveni artıyor, “Doydum” diyebilen çocuk kendi hayatı üzerindeki iktidar duygusu arttığı için daha az 2 yaş krizi geçiriyor, kendisini besleyen bebeğin el göz koordinasyonu dolayısıyla motor gelişimi hızlanıyor.

Sitedeki tarifleri oluştururken neleri önemsiyorsunuz?

Tarif meselesini çok ciddiye alıyoruz. Sitede bol bol tarif var ve kullanıcıların katkılarıyla bu tarif havuzu giderek büyüyor. Bu konuda şöyle bir fark yaratmaya çalıştık. Sitemizdeki tariflerin her birinin yanında kaç yaşından itibaren çocuğunuza verilebileceği yazar. Eğer içeriğinde alerji ya da sindirim sorunu yaşatabilecek bir malzeme varsa bunu tarifin altındaki  uyarı bölümde bulursunuz.

Kullanıcıların eklediği tarifler editör onayından geçiyor. Yani sağlıksız ya da uygulanamaz bulduğumuz tarifi siteye koymuyoruz.

İyi bir tarif arama motorumuz var. Farklı kategorilerde arama yapmak mümkün. Mesela; “8 aylık bebek için tahıllı bir ana yemek” ya da “2 yaş ve üzeri bir çocuk için sebzeli bir atıştırmalık” arayabiliyorsunuz.

Yaptığınız yayınlarda sosyal medyanın yeri ne kadar ağırlıklı ?

Tabii ki çok fazla. Facebook ve Twitter’da şimdiden binlerce takipçimiz var. İnanılmaz araştımacı, meraklı ve bilgili bir grup. Biz de onlardan çok şey öğreniyoruz. Zaten Gurme Bebek projesi her yanıyla interaktif bir proje. Sosyal medya da bunun bir parçası.

Paylaş :=)

Yorum bırak