9

Keçiboynuzu: iki dirhem bir çekirdek

Keçiboynuzunun  çekirdeklerini bilir misiniz?

İngilizcesi carob olan keçiboynuzu genelde St. Johns Bread olarak bilinir. Yakup Peygamberin Ekmeği anlamına gelir. Keçiboynuzu Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir.
Keçiboynuzu çekirdeği doğada ağırlığı değişmeyen tek tohum.
4 tanesi bir dirhem! Bir dirhem ise 3 gr.
Bu çekirdeklerin ağırlığının önemi çok büyüktür ve neden sorusunun cevabı eski çağlara kadar dayanır. Antikçağda ve daha öncesinde altın ve kıymetli taşları hassas olarak tartabilmek için keçiboynuzunun çekirdekleri kullanılmıştır. Özellikle elmas için kullanıldığından “karat” deniliyor.
Eskiden bir satıcı, iki dirhemlik (8 çekirdek) bir şey satarken, eğer bir çekirdek fazladan atarsa, malı alan için bu büyük itibar demekmiş. Eğer alıcı iyi giyimli biriyse, satıcı ona saygı olarak -iki dirhem karşılığı koyduğu 8 çekirdeğe ek olarak- “bu da benden” diye bir çekirdek eklermiş. İşte bu yüzden iyi giyinenlere “İki dirhem bir çekirdek” denirmiş.İnanmazsanız ölçün: ben ölçmüştüm 🙂

Keçiboynuzu evimizin vazgeçilmezi. Kakao kullanılan her yerde kullanılabilecek bir madde, toz olanı tabii.

Peki hiç düşündünüz mü lesitinli çikolatalar yerine elimizde keçiboynuzu kıtırdatmanın keyfini? Hele söyle kenarları etli etli, içinden bal damlayanını bulursak? Nutella v.b cazibesi ve zararı yüksek gıdalar yerine tahin pekmez yapıp bazen içine üzüm yerine harnup pekmezi katsak da çocuklarımız bunu yese ?

o Kolestrol içermez.
o Kafein yoktur.
o Süte göre 3 kat fazla kalsiyum içerir.
o A, B ve E vitaminleriyle fosfor içerir.
o Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar.
o Yüksek oranda çinko içerir.
o Testestoron seviyesini arttırır. Şöyle bir de kür var bildiğim kadarıyla:

Hareketli sperm sayısını ve kalitesini artırıcı ve de erkeklerdeki iktidarsızlığa karşı olan bu kür için kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6-7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısını da akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca her gün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca her gün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.

o Astım hastalığına, nefes darlığına iyi geldiği söylenmektedir.
o Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler.
o Balgam söktürür,göğsü yumuşatır,bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir.(Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.)
o Henüz yeşil halde bulunan olgunlaşmamış keçiboynuzundan ezerek çıkarılan suyun da iyi bir ishal kesici

E niye yazdım şimdi bunları? Diyetimin içinde ara öğün olarak bana keçiboynuzu yazdı doktorum! 🙂

Hiç sevmem ya.. gittim taze taze aldım tombiş keçiboynuzlarını..

kıtır kıtır.. çekirdeklerini de saklayın belki bir gün bir oyun geliverir aklınıza.

Keçiboynuzu tozu ile besin bilgileri için tık


Paylaş :=)

Yorumlar (9)

  1. Yanıtla
    Pınar :

    son blog yazımda kakao kullanımından bahsetmiştim, değiştiriyorum artık keçiboynuzu tozu kullanıyoruz bir dahaki çikolatalı kurabiye yapımında:)
    teşekkürler bilgiler için

  2. Yanıtla
    songül :

    ya ayça, şimdi senin doktorun kontrollü tüketmen için sayı ile vermiştir. ne de olsa şekerli ve vücut belli bir miktar sonrası şekeri depolar 🙂

    bense yanima avuç ile almakta ve sonrada “allahım bu kadar kalori ne olacak şimdi?…” diye kendime yine de vicdan azabı yaşatmaktayım 🙂

    açıkcası nutella ve çikolataların rüküş derecesinde ki yakıcı şeker miktarı son zamanlarda bana itici geliyor.

    bazen dişlerim kaşınır derim, içgüdüsel olarak bir şeyleri ısırmak ve koparmak (atalarımız gibi) gelir içimden. Ben o açıdan keçiboynuzuna hayranım.

  3. Yanıtla
    ElifMine :

    Ben bunun toz haline getirilmişini aldım. Harika bir tadı ve kokusu var. Çocuklarım için kekin içinde kullanıyorum. Harika oluyor 🙂

  4. Yanıtla
    brajeshwari :

    Aycacim
    Keciboynuzu cekirdegini ekebilirsiniz dogaya ciktiginizda…Cok arsiz, hemen bitebiliyor topraktan…Denedigim icin söylüyorum. Böylece yeni keciboynuzları olur toprak ananın…:)

  5. Yanıtla
    Berceste :

    Harika bir yazi olmus 🙂 Cocuklar icin kesinlikle kakao yerine keciboynuzu tozu kullanilmali derim. Bu konuda Bostancik’in http://bostancik.blogspot.com/ yazilarini da tavsiye ederim.

  6. Yanıtla
    Özgeee :

    İtalik bölümde dedim ki AyçA yeni Haydar Dümen midir? Türkiye’ye ışık tutacak:D
    Ben ev halkına sevdirmeyi denedim ve geri püskürtüldüm. Öyle dediğin gibi dışı kıtır, içi ballısını bulmak özrl maharet mi ister, nerede bulunur acep?

  7. Yanıtla
    Elif :

    Valla süpersin Ayça’cım herzamanki gibi. Sn bize bir gunu nasıl geçirdiğini yazsan daha iyi açılacak ufkumuz, zira benim 24 saat anlayışı ile seninki kesinlikle farklı…
    Sevgiler ve bol gayretler arkadaşım.

  8. Yanıtla
    lavantalimon :

    Merhablar pınardan geldim 🙂 keçiboynuzunun faydalı olduğunu biliyordum da detay bilmiyordum . bne de her zaman çekirdeklerini salardım zaten tüm meyvelerin çekirdeklerini çok estetik bulurum bazılarını saklarım çoğunuda saksıda kosmos gübre yapamaya çalışırım.
    fakat keçeiboyunuz tozu kulanıcam c özellikle cupcakelerim de:) çok sevgiler

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      Merhaba Lavantalimon 🙂 hoşgeldin.. keklerde çok güzel oluyor dene bir kere göreceksin.. hatta beğenirsen paylaş bizimle de cupcakeini yaptıktan snra 🙂

Leave a Reply to Pınar cevap vermekten vazgeç