2

Normal Süt mü Pastörize Süt mü?

Beslenme bulteni okurlarini sasirtan en onemli tavsiyelerimizden biri pastorize hele de UHT teknolojisi uygulanan sutleri tuketmemeleri. Bu tavsiyemiz bu konunun bazi uzmanlarinin ve gida sanayicilerinin asiri tepkisini cekiyor. Bu cevreler `halk sagligini tehlikeye attigimizi’ ima ediyorlar. Hakan Arabacioglu’nun tercume ederek Vejetaryen Sitesinde (http://www.vejetaryen.net/beslenme/mandira/pastorize_mi_cig_mi.asp) yayinladigi bu yazi, gercekte halkin sagligini kimlerin tehlikeye attigini gozler onune sermektedir. PASTORIZE SUT MU CIG SUT MU?Simdi bati diyetinde en cok tartismaya konu olmus ve yanlis anlasilmis kisma geldik. Dogulular ve Afrikalilar geleneksel olarak, mushil amacli kullanimi haric sutten uzak durmuslardir. Ama bati dunyasinda insanlara hayatlari boyunca her gun sut icmeleri soylenir. Dogaya baktigimizda, yavrularin diger yiyeceklerle sutten kesildigi zamana kadar yalnizca sutle beslendigini goruruz. Sutun sindirimini saglayan laktaz enziminin, ergenlige gecisle birlikte insan sisteminden kendiliginden yok olmasi; yetiskin insanlarin sute besin olarak kaplanlardan ya da sempanzelerden daha fazla ihtiyaci olmadigini gosteriyor. Sut, cig olarak tuketildiginde tam protein besin olmasina ragmen yag da icerdigi icin kendinden baska bir besinle zor karisir. Buna ragmen gunumuzde yetiskinler diger yiyecekleri devamli soguk sutle “yikarlar”. Sut mideye girdiginde hemen kesilir ve mevcut baska bir yiyecek varsa kesilmis sut tanecikleri diger yiyecek taneciklerinin etrafinda pihtilasir, onlari mide ozsularindan yalitirak sindirimi geciktirir, curume baslangicina ortam saglar. Bu yuzden sut tuketimi ile ilgili ilk ve en onemli kural sudur: “Ya tek basina ic, ya da icme.” Bugun sut, icindeki dogal enzimleri yok eden ve nâzik proteinleri degistiren pastorizasyonun her yerde uygulanmasi yuzunden, daha da sindirilemez hâle gelmistir. Cig sut, sutun sindirimini saglayan laktaz ve lipaz aktif enzimlerine sahiptir. Canliligini yitirmis laktazi ve diger aktif enzimleri iceren pastorize sut, yetiskin mideler tarafindan gerektigi gibi sindirilemez. Biberonla beslenen bebeklerin yasadigi karin agrisi, pisIk, solunum rahatsizlikla-ri, gaz ve diger rahatsizliklarin da gosterdigi gibi cocuklar bile bu konuda sIkinti ceker. Enzimlerin eksIkliginin ve hayâtî proteinlerin degismesinin, sutteki kalsiyumu ve mineral elementleri erittigi de kusku goturmez. 1930’larda Dr. Francis M. Pottenger, pastorize ve cig sutle beslenmenin 900 kedi uzerindeki etkilerine iliskin 10 yillik bir calisma yuruttu. Bir grup yalnizca cig sut alirken, diger grup ayni kaynaktan alinan pastorize sutle beslendi. Cig sut icen grup kuvvet bularak buyudu, hayati boyunca saglikli, aktif ve canli kaldi ama pastorize sutle beslenen grup kisa sure sonra durgun, sersem ve normalde insanlarla iliskilendirilen kalp krizi, bobrek yetmezligi, tiroit bozuklugu, solunum rahatsizliklari, dis kaybi, kemik zayifligi, karaciger iltihabi gibi kronik yozlastirici rahatsizliklara karsi savunmasiz hâle geldi. Ama Dr. Pottenger’in en cok dikkatini ceken ikinci ve ucuncu nesillere olanlardi. Pastorize sutle beslenen grubun yavrularinin hepsi pastorize sutten kalsiyum emiliminin olmadigini gosteren zayif ve kucuk disler, kalsiyum eksIkliginin acik ifadesi olan gucsuz kemiklerle dogdular. Cig sutle beslenen grubun yavrulari ebeveynleri gibi saglikli kaldi. Pastorize sutle beslenen grubun ucuncu kusak yavrularinin bircogu olu dogarken, kurtulanlar ise kisirdilar ve ureyemiyorlardi. Cig sutle beslenen grup soyunu surdururken, pastorize sutle beslenen grupta dorduncu nesil olmadigi icin deney bitmek durumunda kaldi. Eger bunlar pastorize sutun zararli etkilerinin yeterli kaniti degilse, ticârî sut endustrisinin kabul etmekten tiksindigi, kendi annelerinden alinan pastorize sutle beslenen buzagilarin genellikle 6 hafta icinde oldugu gercegini dikkate alin. Cig sutun lehinde, pastorize sutun aleyhinde bulunan bu gibi bilimsel kanitlara ve yirminci yuzyilin baslarina kadar insan turunun cig sutle beslendigi gercegine ragmen bugun Amerika’da birkac eyalet haric cig sut satmak yasal degildir. Dogal niteliklerinden uzaklastirilmis sut, insan omrunu uzatmada hicbir fayda gostermezken; sutu pastorize etmek raf omrunu uzattigindan sut endustrisi icin daha kârlidir. Dahasi, pastorizasyon hepsini olmasa da bazi tehlikeli mikroplari oldurerek sihhî olmayan mandiralardaki hasta ineklerden alinan sutu goreceli olarak “zararsiz” hâle getirir ve bu da sut endustrisinin mâliyetlerini azaltir. Dr. Pottenger’in pastorize sutle beslenmis kedilerinin kisirlasmasi ve gucunu yitirmesi icin yalnizca uc kusak gecmesi yeterli olmustur. Amerikalilarin ve Avrupalilarin neredeyse ayni sayidaki kusagi pastorize sutle beslenmistir. Bugun, kisirlik Amerikan ciftleri icin basta gelen sorunlardan biriyken; kalsiyum eksIkligi de oyle yayilmistir ki, Amerikali cocuklarin yuzde doksani kronik dis curumesi sorunuyla karsi karsiyadir. Isin daha kotusu, simdilerde kaymaginin ayrilmasini onlemek icin sut “homojenize” ediliyor. Bu, yag molekullerinin sutun geri kalanindan ayrilmayacagi noktaya kadar mayalanmasini ve ogutulmesini gerektiriyor. Ama ayni zamanda bu durum, sut yaginin kucuk parcaciklarinin ince bagirsagin duvarindan kolayca gecmesine izin vererek, dogal niteligini kaybetmis yag ve kolesterolun vucut tarafindan emilme miktarini buyuk oranda arttiriyor.

Aslinda homojenize sutten, saf kremadan aldiginizdan daha fazla sut yagi alirsiniz! Kemik erimesi rahatsizligi olan kadinlarin pastorize sut urunleri ile ilgili gercekleri dikkate almalari gerekir. Dogal niteliklerinden uzaklastirilmis bu sut, bu durumu onlemek icin yeterince kalsiyum saglamaz. Buyuk miktarlarda pastorize sut urunleri tuketen Amerikali kadinlar, dunyanin en yuksek sayidaki kemik erimesi vakalarina sahiptirler. Ornegin, cig lahana; herhangi bir miktar pastorize sut, yogurt, ciftlik peyniri veya dogal niteligi bozulmus diger sut urunlerinden daha fazla kalsiyum saglar.

Kuzey Dakota’nin Grand Folks sehrindeki Insan Arastirma Merkezi’nde yapilan yeni calismalar gosteriyor ki, boron elementi kalsiyumun besinlerden emilmesinde ve kemik yapiminda kullanilmasinda temel bir role sahiptir. Daha da dikkate deger bir nokta sudur: Yeterli miktarda boron verildiginde kadinlarin kanindaki ostrojen seviyesi, Bati’da kemik erimesine karsi genel bir gecici onlem olan ostrojen yenileme terapisine duyulan ihtiyaci ortadan kaldirarak, iki katindan daha fazla artti. Boronu nereden bulabiliriz?Ozellikle elma, armut, uzum, findik, lahana ve diger lifli sebzeler gibi kalsiyumu da buldugumuz taze meyve ve sebzelerden. Doga zaten ihtiyacimiz olan hayâtî besin kaynaklarinin tumunu birbirini tamamlayan sekilde bolca saglamistir ama insan onlari oldurene kadar pisirmekte ve islemekte israr eder ve sonra diyetinin neden “ise yaramadigini” dusunur durur. Yetiskinler harika bir besin olan cig sutu temin edemedikleri surece, gunluk diyetlerinde yer alan sutu yeniden gozden gecirmelidirler. Cocuklara “guclu ve saglikli” buyusunler diye pastorize sutu tika basa icirtmek dupeduz deliliktir, cunku en basitinden, bu sutler iclerindeki besin ogelerini sindiremezler. Aslinda, dogal niteligini yitirmis sut urunleri, bagirsaklari tabaka tabaka balcik gibi camurla tikayarak organik besinlerin emilimine engel oldugundan erkekler, kadinlar ve cocuklar diyetlerindeki tum pastorize sut urunlerini cikarmalidirlar. Inek sutu buzagilar icindir ve bebekler de sutten kesilene kadar anne sutuyle beslenmelidir. Doga her iki tip sutu ve sindirim sistemini buna gore tasarlamistir. Anne inegin pastorize sutu ile beslenen buzagilarin genellikle 6 hafta icinde oldugu bilimsel olarak belgelenmistir ki, bu da pastorize inek sutunun buzagi icin oldugu gibi, insan icin de sagliga yararli ve hayat veren bir besin olmadigini gosterir. Buna ragmen, yetiskin insanlar dogal niteliklerinden uzaklastirilmis bu salgiyi hem bebeklerine icirirler hem de kendileri tuketirler. Inek sutu, insan sutunun 4 kati protein ve sadece yarisi kadar karbonhidrat icerir. Pastorizasyon, inek sutunun icinde bulunan yogun proteinin sindirilmesini saglayan dogal enzimleri yok eder. Boylece; bu fazla sut proteini, bagirsaklari camurla tikayarak, insanin sindirim yolunda curur. Bu camurun bir kismi kana sizar. Sut urunlerinin gunluk tuketimleriyle bu kokusmus camur biriktikce, vucut camurun bir kismini deriden (sivilce, leke ile) ve cigerlerden (nezle ile) disari atarken kalani iceride iltihaplanir, enfeksiyonlara sebep olan mukoz olusturur, alerjik tepkilere yol acar, eklemleri kalsiyum tortulariyla sertlestirir. Kronik astim, alerji, kulak enfeksiyonlari ve sivilceler cogu kez sut urunlerini diyetten cikarmakla kolayca iyilestirilebilir.

Inek sutu urunleri ozellikle kadinlar icin zararlidir. Sut kadinlarin vucudundan disari akmalidir, iceri degil. Pastorize inek sutunun kadinlari gucten dusuren etkileri, sut uretimini arttirmak icin ineklere enjekte edilen sentetik hormonlarla daha da siddetlenir. Bu kimyasallar titizlikle dengelenmis disi endokrin sistemine cok zarar verir. Besin ve Iyilesme (Food and Healing) adli kitabinda besin terapisti Anne Marie Colbin sut urunlerinin kadinlar icin yarattigi felaketi soyle aciklar: “Sut, peynir, yogurt ve dondurma gibi sut urunlerinin tuketimiyle; yumurtalik tumorunu ve kistlerini, vajinal akintilari ve enfeksiyonlari da kapsayan disi ureme sistemindeki cesitli hastaliklar kuvvetle baglantilidir. Bu baglantinin, sut urunlerinin tuketimine son verdiklerinde problemlerin azaldigini veya yok oldugunu bildiren tanidigim sayisiz kadin tarafindan defalarca dogrulandigini goruyorum. Lifli tumorlerin gectigini veya dagildigini, rahim kanserinin durdugunu, adet duzensizliklerinin duzeldigini duyuyorum. Kisirlik bile bu yaklasimla birkac ornekte ortadan kalkmis gorunuyor.” Bircok kadin ve erkek, doktorlari iyi bir kalsiyum kaynagi oldugunu soyledigi icin sut urunleri tuketiyor. Bu bâtil bir tavsiyedir. Dogrudur, 100 graminda 33 mg kalsiyum bulunan insan sutu ile karsilastirildiginda, inek sutu her 100 graminda 118 mg kalsiyum icerir. Ama ayrica, inek sutu 100 graminda insan sutunde 18 mg bulunan fosfordan 97 mg icerir. Fosfor, sindirim yolunda kalsiyum ile birlesir ve aslinda kalsiyumun emilimini onler. New York DevletUniversitesi tip merkezinin pediatri bolum baskani Dr. Frank Oski soyle diyor: “Yalnizca Kalsiyum-Fosfor orani 2-1 olan besinler temel kalsiyum kaynagi olarak kullanilmalidir. Insan sutunun orani 2.35’e1, inek sutununki yalnizca 1.27’ye 1. Inek sutu ayrica 100 graminda 16 mg sodyum iceren insan sutu ile karsilastirildiginda 50 mg sodyum icerir, yani sut urunleri muhtemelen modern bati dunyasi diyetininen yaygin asiri sodyum kaynaklarindan biridir.” Bununla beraber, inek sutu daha iyi sindirilen ve sagliga yararli olan diger besinler kadar iyi bir kalsiyum deposu degildir. 100 graminda 118 mg kalsiyum bulunan inek sutunu diger besinlerin 100 grami ile karsilastirin: Badem (254 mg), brokoli (130 mg), kivircik lahana (187 mg), susam tohumu (1,160 mg), bir tur su yosunu olan kelp (1,093 mg) ve sardalya baligi (400mg). Kemik erimesine gelirsek, bunun daha cok beslenmedeki kalsiyum eksIkliginden degil, ozelikle seker gibi kemiklerden ve dislerden kalsiyumu suzen beslenme etkenlerinden kaynaklandigini goruruz. Seker, et, rafine nisasta ve alkolun tumu, kanda surekli bir asit ortami yaratir ve asidik kanin kemiklerden kalsiyumu cozdugu bilinir. Osteoporozu duzeltmek icin en iyi yol, yukarida belirtilen sut urunu haricindeki kalsiyumca zengin besinleri tuketirken ayni zamanda kemiklerden kalsiyum calan asit arttiricilari diyetten cikarmaktir. 3 mg boron minerali takviyesinin de kemiklerin kalsiyumu emmesine ve tutmasina yardim ettigi gorulur.

Geleneksel Cin tibbi acisindan bakarsak, sut bir cesit “cinsel oz”dur. Insan turunun baska bir turun cinsel ozunu icmesi ozellikle kadinlar icin sadece hastaliga yol acar, cunku icerdigi hormonlarinsanin endokrin sisteminin hassas dengesini bozar. Eger sut urunleri icmekte israrliysaniz, en iyi tercihiniz insan sutunun besinsel karisimina ve dengesine yaklasan keci sutu olmalidir. Ineksutunden yapilmis yegane tehlikesiz urunler sindirilebilen bir yag olan taze tereyagi, laktobakteri tarafindan sizin icin onceden sindirilmis taze mayalanmis yogurttur. Ama bunlar bile mâkulolculerde ve mumkunse cig, pastorize olmayan sutten yapilmis olmalidir

Paylaş :=)

Yorumlar (2)

  1. Yanıtla
    AyçA :

    cehalet büyük mutluluktur cümlesini duyduğumdan beri arkasındayım cümlenin.. onu yeme bunu içme .. aaaaaaa
    bizim eve inek bağlasan doymam üstelik süte ben ..

  2. Yanıtla
    Zeynep :

    bu yazıyı daha evvel okumuştum ama o zaman da emin olamamıştım. pastörize sütten kasıt, uht ler mi günlük pastörize sütler mi, her ikisi mi..

Leave a Reply to AyçA cevap vermekten vazgeç