2

Bahar detoksu

Uzun süredir oturup yazmıyorum, içimden gelmiyor. Zor bir kış geçti. Neden bilmediğim duygu patlamaları ( kim bilir belki 40 yaşına yaklaşan kadın ruhudur, değişimin başlangıç sancısıdır) , iş yoğunluğu, ülke gündemi, karamsarlık v.s v.s. Kiminle konuşsam bu kışı zor geçirdiğini söylüyor ama bana her kış zor geliyor. Baharları seviyorum; ilk ya da son fark etmiyor. Doğumları, yeni başlangıçları seviyor bu gönül. Sonbahar da yeni doğuş benim kitapta, ölen her şeyin yeniden bir şekilde var olduğuna inanan bu kalp ölümü de bir yeniden doğuş, yeni bir başlangıç olarak görüyor ve en çok sonbaharı seviyor esasen. İlkbahar ise taze doğumlara gebe, hayatsal değişiklikler, radikal kararlar, kafa karışıklıklarına çözüm bulabilmek için sanki en uygun dönem, “hele bir cemreler düşsün” diye başlayan cümleler kafamda.

Ben ne yerse yesin formda kalabilengillerden değilim nitekim bu kış “nasıl olsa beden alıştı ne istersem yerim” zihniyetim ve duygusal yeme krizleri sonucunda geçen sene özene bezene aldığım hiç bir pantalonun olmadığını fark ettiğim dönem de bu cemrelerin düşme anına denk geldi yine. Büyük bir emek, zaman harcayarak 36 bedene düşmüş olan ben 38 bedenlere zor girmeye başlamıştım ki düştü cemreler işte! 46 bedenden 36 bedene inmiş öncesi sonrası hali aşağıda işte. Bana motivasyon olsun tekrar! Oldu mu oluyor en nihayetinde ve bir kere yaptıysan yine yaparsın: kesin bilgi!

10 günlük senelik artık gelenekselleşen ayurvedik detoksumu bu hafta bitirdim. Detoks da ne diyene daha önce yazmıştım ama yineliyorum: detoks kilo verme aracı değil bedeni kaplamış olan kirlilikten arınma operasyonu e tabii bu operasyon sonucu kilo vermek bunun hediyesi ve ve mutlaka işinin ehli bir doktor eşliğinde yapılmalı kafaya göre “3 gün lahana çorbası içeyim de zayıflayayım” bakış açısını bırakmak gerek hepsi yalan dolan.

Herkes ihtiyaç duyar mı?

Sağlıklı beslenen ve ideal kilosunda olan bir kişinin detoksa ihtiyaç duymayacağını düşünebilirsiniz ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Sigara içmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, sık sık metroya binmek, düzensiz çalışma saatlerine sahip olmak, düzenli yürüyüş yaptığı halde bu sırada egzoz dumanına maruz kalmak gibi birçok nedenle herkesin aslında detoksa ihtiyacı oluyor. Burada sadece detoks programının süresi değişebiliyor.

Detoks yapmak şart mı?

Tabii ki detoks yapmadan da yaşanabilir. Ancak enerjiyi yükseltmek, ödemi azaltmak, dolaşım ve boşaltım sorunlarını gidermek, kilo kaybını kolaylaştırmak isteyenler için detoks mevsim geçişlerinde özellikle öneriliyor.

Kimler detoks yapmamalı?

Diyabet hastaları
Yakın zamanda ameliyat geçirenler
Yeni doğum yapan ve emziren anneler
Hamileler
Karaciğer enzimlerinde  problem olanlar ve çok fazla ilaç kullananların ise doktor kontrolünde detoks yapması öneriliyor.

Kaynak : http://www.berrinyigit.com/

Bir doktor bulamadım ya da buna bütçe ayıramam diyen varsa benim nacizane bir önerim olacak sağlıksız olduğunu düşünmüyorum. Doktor değilim ama ben bunu arada yapıyorum ve işe yarıyor üstelik çoğu doktorun ya da beslenme kitabının önerisi. Aşağıdakiler benim şişkinlik hissettiğimde ya da tartıda ibre aşağıya inme konusunda inat ettiğinde uyguladıklarım:

1 günlük oruç : tüm günü bitki çayları ile geçirmek. Çok acıkma olduğunda bolca sulandırılmış naneli zencefilli karabiberli ayran içilir ama bol sulu en fazla 3 bardak. Ertesi sabah hafiflediğinizi göreceksiniz.

3 günlük oruç: Kahve , çay kesilerek bitki çayları ile birlikte her acıkmada iki avucunuz kadar çorba içmek. Çok şiştiğimi hissettiğim zamanlarda bunu uyguluyorum. Nişasta, karbonhidrat alımını kesmek yani çorbalara patates havuç kereviz eklememek, kereviz sapı olur tabii. Aç kalarak değil asla! Her acıkmada mutlaka çorbamı içiyorum. 3 gün sonra birikmiş ödem gidiyor. Çorbalara bol baharat eklemek ve asla yağsız çorba yapmamak. Yağ bilinenin aksine kilo aldırmaz.

Bundan sonrası uzun vadede olan oruçlar için doktor desteği şart o yüzden herhangi bir öneride bulunmuyorum. Oruç denince dini bir kelime gibi geliyor bu anlamda kullanmadım her dinin kendi kuralları çerçevesinde oruçları vardır ben bunlardan bahsetmiyorum konu karışmasın lütfen :=)

10 günlük doktor kontrolündeki detoksumdan sonra 1 hafta yeniden beslenmeye adaptasyon sürecim var, bu süreçte bazı yasaklı gıdalar var 1 hafta sonra normal beslenmeme geri döneceğim. Daha önce yazmıştım : Genelde bu şekilde yiyorum okuyabilirsiniz. Herhangi bir diyet listesine bağlı değilim, her şeyin tadını “insani boyutlarda tüketerek” biliyorum. Diyet listelerinden hiç haz etmiyorum her diyetisyen maceram da hüsranla sonuçlanmıştır. Ayurvedik beslenme tam benim ruhuma, bedenime göreymiş ben bunu keşfettim. Sadece beslenme değil tabii, mutlaka bedensel aktivite de gerekiyor. Mecbur kalmadıkça araba kullanmıyor her yere yürüyorum. Şimdilik oturduğum binanın spor salonu olması avantajını kullanıp her sabah 1 saat erken kalkarak 40 dakika hafif yürüyüşümü yapıp 20 dakika da pilates/ yoga hareketleri ile sporumu tamamlıyorum. Oğlumu okula hazırlayıp gönderdikten sonra duş alıp güne susam yağı ile hafif bir masaj yaparak başlıyorum. Kese eldivenler kullanıyor masaj sırasında cildimde biriken şehir yaşantısı kalıntılarından kurtuluyorum. ( regl dönemlerinde kese kullanmıyor cildime nazik davranıyorum). Okuyabilirsiniz dediğim yazıda günlük rutinden de bahsetmiştim.

Sağlıklı bir bedene sahip olmak sadece beslenme yolundan geçmiyor. Yediklerimiz kadar cildimiz de önemli, hareket etmek de önemli ve bir önemli nokta daha var : meditasyon ki ben bunu hala yapabilecek düzeye gelemedim sadece gün içerisinde arada yaptığım işi bırakıp 20 dakikayı kendime ayırma kararım var bazen de uyguluyorum bundan böyle her gün uygulayacağım.

Sabahları duştan sonra yapılacak küçük bir nefes egzersizi de iyi gelecektir. Yani en azından bu kışa kadar bu düzendeydim kaybettim geri alıyorum ! Bunların hepsi aslında kendime hatırlatmalar.

Sabah kahvaltılarım hafif, öğlen yemeklerim ziyafet akşam yemeklerim hafif kuralını tekrar hayatıma sokuyor ve yola devam diyorum.

nasil-zayifladim1

Bu kahvaltıda ne var dersen :
2 yumurta beyazı tereyağda hafif çevirilmiş 1 yeşil biber üzerine kırılmış
2 zeytin
Roka, 1 minik turp
Minik bir parça tuzsuz keçi peyniri.

Bol baharat pişirirken de yerken de ( nane sumak zerdeçal kimyon kişniş bu sabahımın baharatları)
Not: Baharatları yemeği pişirirken ekleyin 🙂

İşte hem kendime hem size notlar, motivasyon!

Diyette falan değil her şeyin tadını tuzunu bilip kendimize iyi bakanlarız aslında.

Paylaş :=)

Yorumlar (2)

  1. Yanıtla
    @DrBugraOktem :

    RT @AycaOgus: Bahar detoksu – http://t.co/uTwFj8M3c8 via

  2. Yanıtla
    songül :

    selam ayça,

    asıl sorunu iştah olarak görüyorum.

    yeme isteğini azaltan motivasyonun ne oldu?

    gerçekten ayurvedik beslenmeyle yeme isteğin azaldı mı? ihtiyaç duymadın mı?

    songül

Yorum bırak