3

Ihlamur

Ihlamur çayından amaçlanan faydayı sağlayabilmek için kullanımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Ihlamur çayı,ıhlamur çiçeği ve yapraklarının karışımından  hazırlanır.Ancak, ıhlamurun çiçekleri sakinleştirici etkiye sahip bileşkelerce zengin olduğu  halde yaprakları gögüs yumuşatıcı etkiye sahip sahip bileşklerce zengindir.
Ayrıca, çiçeklerin etkili maddeleri ilk demleme sırasında suya geçtiği halde yapraklardaki etkili maddeler düşük ateşte uzun süre kaynatıldıktan sonra suya geçer.
Buna göre;
Ihlamur çayı eğer sakinleştirici etkisinden faydalanmak için içilecekse çay, çiçekten hazırlanmalı ve ilk demlendiği zamanki sarı renkli halde iken ve en kısa zamanda içilmelidir.
Çaydan eğer gögüs yumuşatıcı olarak faydalanılacaksa o taktirde yapraklardan hazırlanan çay uzun sure kaynatılarak iyice kırmızı rengi alması beklenmelidir.
Bu nedenle, çiçeklerden hazırlanan bir ıhlamur çayınin gögüs yumuşatmak maksadıyla kullanılamayacağı gibi, yapraklardan hazırlanan çaydan da sakinleştirici olarak faydalanılamayacaktır.
Buna göre; Ihlamurun sakinleştirici etkisinden faydalanmak için 0,5 lt. kaynatilmış su, 2-3 gr. çiçeğin üzerine dökülüp üzeri
kapalı vaziyette 5-10 dakika süreyle demlendirilir ve daha fazla bekletilmeden içilir.
Gögüs yumuşatıcı olarak kullanılacak çay için ise 0,5 lt. su kaynatılır ve üzerine 3-5 gr. yaprak ilave edilip hafif ateşte 10-15 dakika kaynatılmaya devam edilir.
Bu süre içerisinde, yapraktaki etkili maddeler suya geçer ve suyun rengi gittikçe koyulaşarak kırmızı bir renk alır.

Paylaş :=)

Yorumlar (3)

  1. Yanıtla
    Kuaybe :

    Cicim bu yazı için hassaten teşekkürler.. Senin sayfanda okudum diye hatrılıyordum, aratınca buldum.. Yusufcuk öksürüyor ve ben yaprak almıştım.. Bingooo!! Yarın hemen kaynatayım o zaman :))

  2. Yanıtla
    yasemin :

    birçok sayfada beş dk veriliyor grip ve göğüs rahatlatmak için, kafam karıştı. Hangisinin doğruluğuna inanmalı, lütfen kaynak belirtebilirmisiniz ❓

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      yasemin :
      Ihlamur çayı eğer sakinleştirici etkisinden faydalanmak için içilecekse çiçekten hazırlanmalı ve ilk demlendiği zamanki sarı renkli halde iken ve en kısa zamanda içilmelidir.yani 3-5 dk sıcak suda demlenmeli ama eğer gögüs yumuşatıcı olarak faydalanılacaksa o taktirde yapraklardan hazırlanan çay uzun sure kaynatılarak iyice kırmızı rengi alması beklenmelidir.
      hangisi doğrubilemem ben bu şekilde kullanıyorum :=) göğüs yumuşatıcı olarak yaprakları kullanılıyor ve 10-15 dk kaynatılıyor diye biliyorum .. geçmiş olsun

Yorum bırak