3

IMBOLC BAYRAMI

Yazının çoğunluğu alıntı çeviri ve derlemedir.

“Hiçbir şey zamanla kaybolmaz sadece harika bir şeye veya bazı durumlarda eskisinden daha iyi bir şeye dönüşür”

carole carlton

Merhaba cadılar. Sadece samhain mı var sanmıştık? Bugün de bir cadı bayramı: Imbolc. 1 Şubat Tanrı (güneş) ve Tanrıça (ay) evlendiği gündür. Baharın gelişi demektir.

Samhain ile Tanrı yer altına iner. 21 aralık tarihine denk gelen Yule Kış Gün Dönümde, yılın en karanlık ve en uzun günü kutlanır ve bu günde Doğa’nın ( Samhain ile yerin altına inen) dünyamıza ışığı ve sıcaklığı geri getirmek için tekrar doğduğu hatırlanır. Imbolc 1 şubat, büyük bayram günü yılın canlandığı ve baharın ilk heyecanlarının başladığı gündür. Bulunduğunuz yerde hala kar olsa da, dışarısı buz gibi olsa da, baharın ilk yükselişini ruhlarımızda hissetmeye başlarız. İçimizdeki yeni yaşamın kıvılcımını kutlama zamanıdır. Yıllık döngümüzün bu noktasında, ışığın geri döndüğünü görmeye başlarız. Arınma ve kış aylarında oluşan durgunluğu ortadan kaldırmakla ilgilidir. Işığın dünyaya döndüğünü vurgulayan ateş festivalidir. Geceden sabaha beyaz bir mum yakılır. İçe dönme, kış uykusu ve dinlenmeden sonra hayat yeniden hareketlenmeye başlar.

Arkasından sırayla

ostara 21 mart ilkbahar ekinoksu (nevruz) Bu küçük bayramda ışık ile karanlığın mükemmel bir dengede olduğu hatırlatılır. Ancak, ışık karanlığı yener. Günler uzar ve geceler kısalır.
beltaine 1 Mayıs. Tanrıça ile temsil edilen toprak artık olgun ve bereketlidir. 
midsummer  21-22 Haziran (yaz ortası) kutlanır. Yılın en uzun günüdür.
lughnasadh 1ağustos , yılın ilk hasatı ve sıcak yaz günlerinin yakında sona ereceği kutlanır. Baharın bitkileri gelecekte tekrar mahsül vermek için tohumlarını döker. Buğday gibi tahıllar ve meyveler çoktan hasat edilmeye ve toplanmaya hazırdır. Sofradaki yemekler için teşekkür edilir.
mabon 21 eylül Sonbahar ekinoksu (21 Eylül) Güneş Tanrısının ışığı yitirdiği günlerin başlangıcı olarak kabul edilir
tarihler kuzey yarım küre için elbette:=)

Vikanlar doğaya değer verir ve yılın döngüsünde diğer günlerden ayrı özellikler gösteren sekiz Sabbat günü kutlanır. Sekiz Sabbat genellikle Güneş Tanrısının eril enerjilerini temsil eder. Çark üzerindeki her noktanın, tanrının yaşam döngüsündeki belirli bir noktaya karşılık geldiği düşünülmektedir. Aylar geçtikçe Ay Tanrıçasının evresi kutlanır; Bakire, Anne ve İhtiyar Kadın (veya Büyü, Olgunluk ve Bilgelik) Sabbatların dördü ana diğer dördü ise aradır. Yani hepsi aynı özellikleri taşımaz. Amaç mevsim geçişlerini kısacası doğanın hareketliliğini kutlamaktır. Vika kendi içinde çeşitli kollara ayrılan, doğa tabanlı, dogmatik olmayan çağdaş bir pagan dinidir, ancak:

Her Vikan, cadı olmak zorunda değildir yani cadılığa ilişkin bir uygulama yapmak ve maji/büyü ile ilgilenmek zorunda değildir. Bunları yapmayan ve ilgilenmeyen biri de Vikan olabilir.[42]

Cadılıkla uğraşan kişi Vika kurallarını göz ardı edebilirken, bir Vikan bu kurallara dini gereği uymak zorundadır.

Ben bir doğa insanıyım ve tüm bunların doğa döngüleri olduğunu insanlığın var olduğundan beri bu döngüleri kutladığını düşünüyor söylüyor ve ben de uyguluyorum kendi çapımda. Tekrar şehire göçtüğüm şu zamanlarda bunu tekrar hatırlamak biraz canımı acıtıyor. Yuvama toprağıma geri dönüp bu döngü ile yaşamayı yeniden hayal ettiğim geceler bazen uyku girmiyor gözlerime.

Adadayken de mesela sonbaharın kokusu gelir burnuma ya da yazın ısısı vardır rengi vardır , döngüyü hissederim karnımdan bilirim. Ayın döngüsüyle benim döngüm eş gider hiç şaşmaz şimdi bunlardan uzakta olduğum için gözüme girmeyen uykulardan birinden sırtımdan bir yük kalkmış gibi uyandım hayata. Aylardır üzerime kabus gibi çökmüş, yaşanan ağır enerjilerden sıyrılmış olarak kalktım. Tarihin farkında değildim. O zaman fark ettim ki nerede olduğumun bir önemi yok. Yıllar önce kalbimle bağlantımı kaybettim diyerek gittiğim büyük şehirden yeniden bağlantımı bulmuş olarak başka bir şehirde uyandığım bu günlerde yeniden kendime sarıldım. Bedenimi ve bir süredir değersizleşmesine izin verdiğim her noktamı ve bu uğurda yaptığım her hatayı alıp sarıp sarmaladım ve dedim “buradayım” hadi kalk da gidelim yeniden. Yeni ay tırnaklanmadan ektim tohumu filizlenmesi çiçekler açması tohumlarını saçması dileğimle. Lütfen benden uzak dura tüm kötü enerjiler ah pardon uzak tutacak güç benimle ola. Kötü enerjilerin bir suçu yok günün sonunda. İnsan kendine yapıyor sonunda ne yapıyorsa kötüyü de iyiyi de. Kendi izin vermediği sürece ikisi de yaşam bulmuyor bedeninde ruhunda.

Ve yolda saptığı çıkmazlardan çıkıp yeniden kendisine kavuşması çok değerli, dün canım dostumun dediği gibi “insan sadece kendine bir şey yapınca iyi hissediyor zaten” ve üstelik kötü hissettiğinde de kendine yapıyor. Bir diğer dostumun da dediğinden yola çıkarak kurduğum şu cümle ile birleşirse eğer biraz daha hayat güzelleşebilir.

Hayatta hiçbir şeyin senin verdiğin anlamdan başka bir anlamı yoktur.

İy anlamlar verdiğimiz hayırlı Imbalclarımız olsun.

Bu akşam beyaz bir mum yakıp baharın gelişini kutlayacağım.

Başka neler yapılır ritüel olarak bakalım

Bir Temizleme Banyosu
Amacı sadece bedeni değil, aynı zamanda zihni ve ruhu da temizlemektir. Durulamak istediğin şeyler üzerinde meditasyon yapmak ve düşünmek için bir alan yaratmaktır.

Mum Ritüeli
4 mum alın

✧ İlk mumu yak ve kendine veya yüksek sesle de ki:

Hâlâ kışta olmamıza rağmen, karanlıkta kıpır kıpır yeni bir hayat var.

✧ İkinci mumu yakı ve :

Büyüyen güneşin ışığını ve ateşini çağırıyorum. Karanlığın derinliklerinde yeni bir yaşamı kıvılcımlamak için gücünü çağırıyorum.

✧ Üçüncü mumu yak:

Ateş gibi, bilgelik, ilham ve yeni yaşam her zaman büyüyecek – tıpkı karanlıkta kıpırdayan ilk bahar çiçekleri gibi.

✧ Son olarak, son mumu yak. Bunu yaparken, dört alevin bir araya geldiğini gözünde canlandırı. Işık yükselirken, enerjinin arındırıcı bir parıltıyla büyüdüğünü gör.

Ve de ki

Bu alevleri, tezahür eden yeni yaşamın zamanına girerken beni temizlemeye ve arındırmaya çağırıyorum. Ocağın ateşi, güneşin alevi, beni parlayan ışığınla doldur.

✧ Birkaç dakika ayırıp ve mumlarınızın ışığı üzerinde meditasyon yapın. İyileşme, ilham ve arınma zamanı olan bu kutsal günü düşün. İyileşmesi gereken herhangi bir durum ya da duygu., ilham alamadığın için hissettiklerin, hayatını toksik hissettiren kısımlar…bu ışığı al ve seni saran, iyileştiren, yaratıcılığın kıvılcımını tutuşturan ve zarar görmüş olanı arındıran sıcak, saran bir enerji olarak hayal et. Belki bunları bir deftere yazmak iyi gelebilir.

Varsa bahçeni yoksa evindeki çiçekleri düzenle bahara hazırla.

Kışa sessizce veda etmek için daha sakin bir aktivite arıyorsan soğuk havada güzel ve dinlendirici bir yürüyüş yap, mevsimin sesini dinle ve tadını çıkart.

Bu listede yürüyüşünde eşlik eder belki.

Paylaş :=)

Yorumlar (3)

  1. Yanıtla
    OSTARA BAYRAMI | Pinik-Kuş | Ayça Oğuş Blog :

    […] İmbolc ile beraber baharın gelişi kutladık. Şimdi artık büyüme ve yeniden doğuş vakti OSTARA geldi. Ostara oeste easte ishtar veya iştar, ay ve bereket tanrıçası, doğurganlık sembolü.İskandinav Nors mitolojisinde Tanrıça Ostara, doğurganlığın temsilcisi. Efsaneye göre, bahar ekinoksunda yani günün geceye eşit olduğu 20-21 Mart’ta, yani Nevruz’da, güneş tanrısından hamile kalıyor ve oğlunu dokuz ay sonra gecenin en uzun olduğu 21 Aralıkta doğuruyor. Ostara tanrıçası , kışın durgunluğundan sonra büyüme ve yeniden doğuş fırsatını temsil eden bir bereket tanrıçasıdır. Sadece bahar değil fakat şafak tanrıçasıdır. Germen dilinden gelen kelime kökü aynı zamanda parlamak, ışıldamak anlamına gelir. Doğa ve çocukları yenilenir, yeryüzüne yeni çocuklar gelir. yumurtanın önemi ise, değişik halklarda birbirinden habersiz kadınlar için aynı anlama geliyor, bir çocuk doğurmak ve kutsanmak.Doğu, şafak ve sabah ışığı, güneş ışınlarının geri dönen sıcaklığını ve uzayan günleri anlatır.Demeter’ in kızı Persephone’nin hades’ten yeryüzüne çıkışı kutlanır. 3 halde tezahür eden tanrıça bakire evresindedir. Kadınlık hormonu östrojen de oestra adlı ay ve bereket tanrıçasından alır adını. Anadoludaki nevruza eşdeğer pagan şenliği. […]

  2. Yanıtla
    BELTAiNE BAYRAMI – Pinik-Kuş | Ayça Oğuş Blog :

    […] dünyamıza ışığı ve sıcaklığı geri getirmek için tekrar doğduğu hatırlanır.Imbolc 1 Şubat Tanrı (güneş) ve Tanrıça (ay) evlendiği gündür. Baharın gelişi demektir. Ostara […]

  3. Yanıtla
    SAMHAiN – Pinik-Kuş | Ayça Oğuş Blog :

    […] neopaganlara göre 8 adet ana sabbath vardır, bir araya gelerek yıl çarkı’nı oluştururlar.ımbolc (1 şubat), ostara (20–21 mart), beltane (30 nisan-1 mayıs), midsommar (litha)(20–21 haziran), […]

Yorum bırak