5

Destekliyorum:Emzirme Reformu

 

Emzirme konusuna en az 6 ay SADECE anne sütü ve en az 2 yaşına kadar da anne sütü desteğine, “mamaya hayır” diyerek saplantılı bir şekilde bağlı bir anne olarak DESTEKLİYORUM!

Lütfen bebeklerinizi emzirin.. doya doya.. ve lütfen emziren anneleri ve bu emzirme reformunu destekleyin!

Blogcu Anne ve  Çalışan Gebe ‘nin birlikteliği ile emzirme alanında gerek iş hayatında, gerekse gündelik hayatta yaşanan sorunları ve atılması gereken adımlar şekillendirilerek ortaya aşağıdaki manifesto çıktı.

Bu manifesto, CANLI bir manifestodur. Yapılan yorumlar, eklenen değişikliklerle büyüyebilir, büyümelidir.

Okuyuculardan gelecek yorumlar doğrultusunda bu manifesto güncellenecek ve reform geçirmesi gereken tüm alanları kapsayacak hale getirilmeyi hedefleyecektir.

EMZİRME REFORMU MANİFESTOSU

Anne sütü, bir bebeğin alabileceği en iyi besindir.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini, daha sonrasında ise ek gıdalarla desteklenerek en az iki sene boyunca emzirilmelerini önermektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığı da Dünya Sağlık Örgütü’nün bu önerisini dikkate alarak “ilk altı ay sadece anne sütü” yaklaşımını benimsemektedir.

“İlk altı ay sadece anne sütü” yaklaşımının uygulanmasında ve annelerin bebeklerini istedikleri gibi emzirmeleri konusunda gerek iş hayatında, gerekse toplumsal hayatta sorunlar yaşanmaktadır. Şöyle ki:

İş Hayatında:

  • Çalışan annelerin yaşadığı sıkıntıların başında süt izninin gereği gibi kullanımı gelmektedir. Yasaya göre, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilen anne, bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Bu madde, iş yasasında teminat altında olmasına rağmen uygulamadan kaynaklı sorunlar yaşanmakta, çalışan anneler süt izinlerini hakları doğrultusunda kullanamamaktadır. Bu sorunlar iş yerinin bakanlık müfettişleri tarafından denetlenmesi ile düzeltilebilir.
  • Sağlık Bakanlığı’nın “ilk 6 ay sadece anne sütü” politikasıyla Çalışma Bakanlığı’nın çalışan annelere sağladığı 4 aylık doğum izni birbiriyle çelişmektedir. Birçok anne bebeği henüz iki-iki buçuk aylıkken çalışmaya geri dönmek durumunda kalmakta ve işyerinde sütünü gereği gibi sağamadığı için sütü azalarak kesilmektedir. Bu yanlışlık bir an önce giderilmeli, Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın “ilk 6 ay sadece anne sütü” uygulamasını destekler hale getirilmelidir.
  • Ülkemizde doğum izni konusunda ciddi değişikliklere ihtiyaç vardır. Birçok çalışan anne doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere, toplamda 16 haftalık ücretli doğum izni kullanabilmekte, doğumdan önceki izninin beş haftasını doğum sonrasına aktarabildiği takdirde bile bebeği henüz gün boyu meme emmesi gereken durumda olmasına rağmen işe geri dönmek durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla oldukça yetersiz kalan hali hazırdaki doğumdan sonraki 8 haftalık ücretli doğum izni en az 6 aya çıkarılmalıdır.
  • Doğum sonrası ücretsiz izin konusunda özellikle de özel sektörde çalışan anneler zorluk yaşamakta, annenin ücretsiz izin isteğine kötü bakılmakta, hatta işten çıkarma sebebi olarak bile görülebilmektedir. Dolayısıyla ücretsiz izin konusunda da ciddi değişiklikler yapılmalı, doğum sonrası ücretsiz izin en az iki seneye çıkarılmalı ve özel sektör çalışanları da, kamu çalışanları gibi rahatlıkla ücretsiz izin kullanabilmelidir.
  • “Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik”, Madde 15’e göre, “yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 arası kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde, bir yaşından küçük çocukların bırakılması ve bakılması ve emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulması zorunludur.” Yine aynı yönetmelik, “yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 150 den çok kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması”nın zorunlu olduğunu, yurt açma yükümlülüğünde olan işverenlerin yurt içinde anaokulu da açmak zorunda olduğunu belirtmektedir. Bu maddeler yürürlüğe konmalıdır.
  • Aynı yönetmeliğe göre, emziren işçi doğumu izleyen altı ay boyunca gece çalıştırılamaz. Yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda, emziren işçinin ise, altı aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca, gece çalıştırılamaz. Bu maddelere de uygulamada sadık kalınmalı, emziren anneler gece çalıştırılmamalı, vardiyalı çalışmaya zorlanmamalıdır.
  • Emziren anneler günde 7,5 saatten fazla çalıştırılmamalıdır. Bu, kanun gereği böyledir.
  • Hiçbir çalışan anneye çocuğunu emzirdiği ve süt izni kullandığı için işyerinde “mobbing” uygulanmamalıdır. Annenin süt iznini kullanacağı saatlere kasti olarak acil toplantılar, “o dakika bitirilmesi gereken işler” denk getirilmemelidir. Anne, fazla mesai yapması için zorlanmamalı, işini kaybetme tehdidiyle süt iznini kullanması engellenmemelidir.
  • Hiçbir çalışan anne emzirdiği için, süt iznini kullandığı için işinden çıkartılmamalıdır.
  • Çalışan bir annenin süt iznini kullanıyor olması performansının düşük olduğu anlamına getirilmemelidir. Annenin işyerinde bulunduğu saatlerdeki performansı, diğer çalışanların performans değerlendirme ölçütleri ile aynı doğrultuda, adil bir şekilde değerlendirilmelidir.
  • İşyerinde sütünü sağması gereken annenin ihtiyaçları (oda, buzdolabı vb.) karşılanmalı ve mahremiyetine saygı gösterilmelidir. Anne, tuvaletlerde ya da arşiv odalarında sütünü sağmak zorunda bırakılmamalıdır.

Toplumsal Hayatta:

  • Gebeler ve yeni anneler, emzirme hakkında yeterince bilgilendirilmelidir. Yeni annelerin, emzirme teknikleri konusundaki yetersiz bilgileri “sütüm yetmiyor” gibi endişelere yol açmakta, mama vermeye yatkın doktorlardan ve aile büyüklerinden gelen baskının da etkisiyle birçok bebek anne sütünden gereksiz yere mahrum kalarak mamayla beslenmektedir.
  • Her annenin bebeğini istediği sürece emzirme hakkı vardır. Hiçbir anneye çocuğu “meme emmek için fazla büyüdüğü için” mahalle baskısı yapılmamalı, anne ve bebek devamını istediği sürece bu bağın zorla kopartılması hiçbir şekilde talep edilmemelidir.
  • İsteyen her anne, parkta, sokakta, alışveriş merkezinde vs. bebeğini emzirebilmelidir. Hiçbir anneye ortalıkta emzirdiği için ayıp, yasak, ya da kötü bir şey yapıyormuş izlenimi verilmemelidir. Bebeğini emziren annenin memesi cinsel obje değildir.
  • Ortalıkta emzirmek istemeyen annenin mahremiyetine de saygı gösterilmelidir.
Paylaş :=)

Yorumlar (5)

  1. Yanıtla
    Didem :

    bu konuda kadından sorumlu devlet bakanı dahil birçok kişi ve kuruma dilekçe verdim, mail attım. (avukatım da ben,hak hukuk falan filan uğraştım baya) Ama sonuç yok. oğlumu 2 yaşına kadar emzirdim. ama 35. gün işe dönmüştüm. bu arada doğum iznine ayrılmadan doğuma gittim. O dönem serbest av.lık yapıyordum.(Perşembe duruşma, cuma ofis işleri, pazar su kesesi yırtıldı, p.tesi doğum şeklinde)35. günden 1 yaşına kadar hep süt sağdım. hem de ne şartlarda. şehridışı duruşmalarında tuvatlerde, baro odalarına falan.Yani herkesin hakkını savunan ben kendim için hiçbirşey yapamadım. tüm bunların doğal yansıması olarak herkesin 40 gün süren post partum durumları bende yaklaşık 1,5 sene sürdü.

    Şİmdi 2. bebek yolda. Yaklaşık 6 hafta sonra kollarımda olacak. bu arada iş değiştirdim en azından asgari yasal hakları sağlamak konusunda titiz bir yerde çalışıyorum. ilkine göre daha şanslı bir durumdayım yani. ama yeterli değil asgari şartlar.Bu nedenle hamileliğimin başından beri süt izinlerini toplu kullanmak yönünde işyerinde çalışmalar yaptım. Yasal açıklıklar buldum, Yargıtay kararları vs vs. ama insan kaynakları müdürlüğünde tıkandım, hem de saçma bir gerekçeyle. Oysa süt iznini toplu kullanma hakkı olsa; doğum izni, yıllık izinle falan birleşirse yaklaşık 5 ay ediyor. yeterli mi?? tabi ki hayır ama 3 aydan iyidir diye düşündüm. Kaldı ki büyük şehirdeyiz evimle işim arası yaklaşık 40 km. hergün 1,5 saat erken çıksam servisten sonra eve ulaşırım, işin mali boyutu da cabası. tüm bunları anlatınca işyerim haftada bir tam güne dönüştürdü süt iznini. şimdi ben bebeğime sen azıcık sabret cuma topluca emersin mi diycem? bu da garip.
    çok dağınık oldu farkındayım. ama bu konuda çok doluyum. üzerime ne düşerse de yapmaya hazırım. sevgiler.

  2. Yanıtla
    zühal kandemir :

    Ah nerden başlasam ki? Ben iş yeri açısından aslında oldukça şanslıyım. 37 haftada doğum iznnie çıktım. 40+4 te doğurdum ve bebeğim tam 6 aylıkken işe başladım. yani ilk altı ay sadece anne sütü ile besleyebildim. Tabii bakıcı ile birlikte problemler çok oldu bebeğimi başka birine teslim edip işe gelmek, her an ne yaptılar acaba sağıp bıraktığım sütü yine içmedi mi biberondan diye yedim bitrdim kendimi. Mide rahatsızlığı başlamıştı doğum sonrası bu stres tuz biber oldu.
    süt sağma vakti geldiğinde ayaklarım geri geri gidiyordu aman bir yere değmesin biberonlar aman biraz daha sağayım az oldu galiba diye diye zar zor 50-60 cc sağıyordum günde iki kere. böyle olunca gün geçtikçe azaldı. Oğlum da illa beni istiyordu eve girer girmez bluzumu yukarı sıyırıyor ve sinirle dilerini geçire geçire emiyordu. çünkü annesi onu bırakıp saatlerce gelmiyordu ve o en güvenli hissetiği yerde anne kucağında olamıyordu. Şimdi oğlum 3 yaşını geçti, bu zamanları keşke daha farlı geçirebilseydik diyorum ama kırkı çıkmadan bebeklerini bırakıp işe gitmek zorunda kalanları duydukça da yine şanlıyım diyorum. Ben 17 aylıkken sağlık problemleri yüzünden emzirmeyi kestim. Çok zorlandım geceleri uykusuz meme açıkta oğlumun yanında yattım, 5 aylıkken diş çıkardığı için acımasına rağmen yılmadım ağladım yine de emzirdim. Iyi ki de öyle yapmışım diyorum. Bugün oğlum bu kadar sağlıklı bu kadar güleç bu kadar dayanıklı bir çocuksa bence buna da borçlu.
    Her anne ve bebeği bu hakkını doya doya kullanmalı ve devlet ve iş yerleri biran evvel bu konuda düzenlemelere ve iyileştirmelere gitmeli.

  3. Yanıtla
    AHMET KESER 0537 406 60 O9 :

    BENDE DESTEKLİYORUM

  4. Yanıtla
    anaokulu :

    Destekliyorum…

  5. Yanıtla
    aliye :

    benim turizm sektöründe geçici(sezonluk)işçi olarak çalışmaktayım.oğlum 25 08 2012 tarihli doğumlu
    sorum emzirme hakkında
    1 yaşına kadar emzirme hakkım var ama benim oğlum hala emiyor sezonluk işçiyim en azından sezon sonuna kadar emzirebilmeyi istiyorum bu konuda görüşlerinizi bekliyorum.

Yorum bırak