En çok gelen sorulardan biri de bu: Erin’i nasıl besliyorum?
Öncelikle ilk 6 ay SADECE anne sütü aldı Erin. Doğru emzirme ve süt sağma işlemi ile sütün az olduğu ya da olmadığı günlerde mama takviyesi almak durumunda kalmadan sadece anne sütünü aldı.
5,5 ay itibari ile öğün olarak değil ancak tattırmak amaçlı ilk verdiğim gıda evde yapmış olduğum yoğurt oldu. Genelde akşamüzeri az mikarda verdim.Bir hafta sonra elma püresi ile meyvalara başladım daha sonraki hafta havuç ve patates ile sebzelere.
6. ayını doldurduğunda hemen hemen tanışması gereken tüm gıdalar ile tanıştı. 6. ay sonunda bir dönem uyumadığını düşünerek aptamil 2 verdim, kavanoz mamalarını denedim, sütlü pirinçli kahvaltılar denedim ancak Erin hepsine “bööğğ” yaptı tam da bu sırada tanıştığımız doktor sayesinde Erin’e yemek konusunda bir ayrıcalık yapmadan normal yeme düzenine geçtim.
3 ana öğün 3 ara öğün olmak üzere sofra düzeni kurarak başladık işe. Tüm öğünleri beraber masada yedirmeye özen gösterdik.Şimdi bunun sonucunda Erin masa hariç hiçbir yerde yemeğini yemiyor yani sonuç verdi. Yemediği zaman sofradan kaldırıp bir sonraki öğüne kadar isterse anne sütü haricinde bir şey vermedim.
(7. aydan itibaren)
Sabah kahvaltı:
Meyva püresi,yarım dövülmüş ceviz,bir tatlı kaşığı kadar pekmez,tuzu alınmış beyaz peynir( keçi ya da koyun) ve eline hafif ısıtılmış ekmek bazen evde yapılmış bazen Kastamonu pazarından alınmış..asla pakete girmiş hazır ekmeklerden değil. Bazen yumurtanın sarısını koyuyorum ama Erin sevmiyor arada tadını alırsa kahvaltıyı bırakıyor 🙂 İçecek olarak bir kaç ıhlamur çiçeğini kaynar suda bir kaç dakika bekleterek verdiğim çay. Bazen içine bir tutam rezene ve anason ve bir iki papatya koyuyorum.10. aydan itibaren zeytinde tattırdım. Hep beraber kahvaltı ediyorsak ya da kahvaltı sofrasında kalabalık varsa kendi kahvaltısı dışında zeytin, dil peyniri,küçük ekmek üzerine sürülmüş tahin-pekmez gibi onunda hoşuna giden sofraya katılımını gerçekleştiriyoruz. Yumurtayı çok da zorlamadım çünkü yumurta alerjen bir besin ve 1 yaşına doğru veririm nasılsa diye düşündüm şimdi 11 ayı bitti gün aşırı kahvaltısına yarım yumurtanın sarısını koyuyorum.
Ara öğün: genelde Erin sabah kahvaltısından 1 saat sonra sabah uykusuna geçtiğinden bu öğünü atlıyoruz.Ancak öğlen ile akşam yemeği arasında ara öğünü mutlaka alıyor. Bu öğünde genelde meyva püreli yoğurt, irmik ile beraber az suda pişirdiğim meyvalar ya da yulaf ile pişirdiğim taze meyveler oluyor. Bazen evde kurabiye yapıyorum ama nadir olarak biraz yoğurt yedirip eline kurabiyesini veriyorum.
Öğle yemeği/ Akşam Yemeği:
Bu iki öğünde o gün ne yaptıysam onu veriyorum. Yemekleri günlük yapıyorum ve yaptığım yemek 24 saat içerisinde hepimiz tarafından tüketiliyor.Genelde sebze çorbaları yapıyorum. Hindi, tavuk, et ile pişiriyorum. Haftada bir gün kırmızı et bir gün yeşil mercimek. Hemen her gün taze yapılmış yoğurt bir öğünde veriyorum.Sebze yemeklerini mevsim sebzesi ile yapıyorum mevsimi olmayan sebzeyi eve sokmuyorum. Sulu köfte yapıyorum köfteyi yoğururken içine bulgur,havuç, soğan, maydanoz, kereviz sapı gibi sebzeler koyuyorum pişirirken kereviz, havuç , patates, bezelye gibi sebzeleri de ekliyorum.Bu yemekleri püre yapmıyorum genelde çatalla eziyorum hele tel süzgeç hiç kullanmadım ilk baştan beri pütürlü veriyorum. Bunun sonucunda önüne küçük tavuk, köfte parçaları koyunca yer hale kısa sürede geldi. Ana yemeğini yerken mama sandalyesinin üzerine bazen haşlanmış pirinç, erişte, makarna gibi karbonhidratları koyuyorum eliyle yemeyi hem seviyor hemde istediği kadar yiyor. Her yemeğin içine mutlaka bir diş sarmısak atıyorum.Yemeklere yağı pişirdikten sonra koyuyorum illa zeytin yağı diye bir takıntım yok arada tereyağı da koyuyorum.Bazen kendime menemen yapıyorum bunu taze domates( yazın bolca alıp dipfirze atıyorum kışın üretim domates yemekten daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.)tereyağ ve yumurta ile yapıyorum Erin’ e de yemeğinin yanında veriyorum yani yumurtanın beyazını sarısını ayırmadan kullandığım tek yer burası. Menemeni bir insanın canı ne kadar sık çeker ?? o kadar sıklıkta yiyiyor yani :))
Balık ise ben 8aydan itibaren tattırmaya başladım .. Marmarada tutulmuş balıkları kesinlikle tercih etmiyorum, evet tüm denizler artık kirli ama Marmara – dalışçı arkadaşlardan bildiğim için – rezalet.. hele hele dip balıklarını asla.. mevsiminde ne balık varsa onu veriyorum özellikle hamsiye bayılıyor.Bir kere mezgit verdim akşamına olduğu gibi uykusunda çıkarttı o yüzden cesaret edemiyorum. Lüfer yiyor hamsi yiyor bu dönemde ama sebzeyle karışık bir yemek halinde vermiyorum, normal yemeğini yiyiyor arada yetecek kadar balığı elimle yediriyorum.
Neler vermiyorum: paket içerisine girmiş tüm gıdalar ancak çok arada bir arkadaşı yiyorsa bir iki adet bebe bisküvisi ya da
arabada bazen uyumaması için çubuk kraker üzerindeki tuzları atarak 🙂
Biberon maması, kavanoz mamaları, sütlü pirinçli karışımlar ( üzerinde organik yazsa dahi ) tuz, şeker, salça asla.Yemeklere her zaman taze domates koyuyorum. Şeker yerine pekmez kullanıyorum 1 yaşından sonra bal da kullanacağım. Tuzu zaten sebzelerden ve diğer gıdalardan gerektiği kadar alıyorum.Dışarıdan devit hariç hiç vitamin vermedim ama 11. ay itibari ile demir biraz alt sınıra yakın çıktığı için bir şişe şurup vermeyi kabul ettim ama bunun dışında ekstra multi vitamin, flor gibi ek destekler yapmadım. Erikli su kullanıyorum Erin için içierisinde flor olan tek su olduğunu biliyorum ve flor vermek yerine bu suyu kullanmanın yeterli olduğunu.
Gece tahılları diye satılan kutunun üzerinden kopya çekerek aktardan aldığım darı, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, mısır gibi
tahılları kahve öğütücüsü ile öğütüp suda haşlayıp muhallebi kıvamına getirip içine taze meyva püresi koyuyorum gece uyumadan önce muhallebiye alternatif olarak veriyorum ancak son 15 gündür gece yatmadan yarı su yarı süt karışımını vermeye başladım. İnek sütünü ( günlük pastörize süt )emzirmeme rağmen 9,5 aydan sonra tattırdım. Arada bildiğimiz pirinç unundan muhallebi yapıyorum inek sütü ile ve taze meyva püresi karıştırıp veriyorum.
Neler yapmıyorum:
Erin’in tarzı olduğunu sanıyorum her yemeği yiyor ancak az miktarda. Öğünleri oldukça küçük.
Yemediğini asla zorlamıyorum eğer sadece 2 kaşık yediyse ve yemek istemiyorsa sofradan kalkıyor ve bir sonraki öğüne kadar sadece isterse anne sütü alıyor.
Asla TV karşısında yemek yemedi hatta hiç TV da seyretmedi. Oyunla ya da oyuncakla yemek hiç yedirmedim. Yemek sofrada yendi hep arada eline tabii ki despot değilim ufak oyuncaklar verdim:)
Aklıma gelenler bunlar şimdilik…
Yorumlar (6)
munevver :
3 Mart 2008 | 14:04MERHABALAR sitenizi ilgiyle takip ediyorum çünkü benimde 16 mart 2007 dogumlu eren adında bir oglum var. hayat kolay degil ama yinede sizden ve diger sitelerden edindiğim bilgileri ogluma ve kendime uygulamaya çalışıyorum allah herkesin çocugunu analı babalı büyütsün bu bilgiler için teşekkürler…..
AyçA :
3 Mart 2008 | 14:29Münevver merhaba.. ne güzel bir tesadüf aynı gün doğmuş üstelik isimleride bir o kadar aynı neredeyse..
rica ederim..işine yaradığına sevindim. ereni öperiz 🙂
Sevgiler.
Kuaybe :
3 Mart 2008 | 20:41İnan Erin’in yedikleri, Yusufcuğun şu anda yediklerinden fazla.. Maşaallah demek istiyorum hemen.. Zaten zorlamıyorum diyorsun, hiç zorlama bence, gayet iyi.. Ve bu kadar sağlıklı beslemeyi başardığın için de sana tebrikler.. Annelik gerçekten büyük bir sabır ve özen istiyor..
AyçA :
3 Mart 2008 | 21:28Kuaybe bence bebekler bizden daha iyi biliyorlar ne kadar ne yemeleri gerektiğini o yüzden hiç zorlamıyorum ben Erin’i.. bence ihtiyaçları kadar alıyorlar …
Sabır konusunda haklısın özen ve sabır olmadan bu iş yürümüyor bence
Yusufcuğu öperim ..
Julide :
6 Mart 2008 | 10:13Ayça merhaba,
Yazını okuyunca ben niye sağlayamadım bu düzeni diye düşündüm. Hem de hep doğruyu yapmaya çalıştığım halde.. Galiba iş biraz da çocukta bitiyo. Deniz zor yemek yiyen bir çocuk, ben bu durumun erkenden arka arkaya çok diş çıkarmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Birkaç ay kilo almadı mesela, insan o durumda herşeyi yapabiliyor galiba. Hiç televizyonla yemek yedirmek istemedim ve bunun için de kendimi bayağı zorladım. Ama aç yattığı geceler içime oturmaya başladığında mecburen televizyon seyrettirerek (sadece Baby Einstein) yedirme yöntemini denedim. Şu anki durum; hep birlikte masaya oturamıyoruz, tv açılıyor, deniz onun önünde sessiz bir ortamda yemeğini yiyor. Gerçi hiçbir zaman çok zorlamadım, mama sandalyesinin haricinde yemek yemesine izin vermedim, hep diğer öğünü bekledim. Ama yine durum böyleyken böyle. Bence tüm doğru bildiğini uygulama imkanı sunduğu için Erin i kocaman bi öp:-)
AyçA :
6 Mart 2008 | 12:57Julide aslında bütün bunları uygulamama izin veren Erin bence de. Bunları yazmamın sebebi %100 doğru olduğunu düşünmem değil hem kendim not almak hemde benim erin’e neler yedirdiğimi merak eden kişilere yardımcı olmak için yazdım.Her bebeğin kendine özgü huyları var tabii her zaman gözlemlemek ve ona göre davranmak en doğrusu.
Erin’in diş çıkartma dönemlerinde aynı sizin gibi hiçbirşey yemediği sadece anne sütü ile geçirdiği günler oldu ama kilosunda problem olmadığı için ya da az kayıplar ile geçirdiğimiz için önemsemedim tabii kilo kaybı gibi durumlar söz konusu olduğunda neler yapılabilir bunu bilemiyorum.
Yazdığın için teşekkürler bende böylece bu ufak dipnotu koyabilmiş oldum..
🙂 sevgiler.