Dünden beri kelimeler kafamda dönüp duruyor hızlıca paylaşmak istediğim önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.
Dün SMA bebek maması markasının organize ettiği Ender Saraç ile öğle yemeği toplantısındaydık. Yemeklere diyecek söz bulamıyorum tam da benim ayurvedik beslenmeme uygundu gönül rahatlığı ile yemeklerimi yedim! ama konu yemekleri anlatmak değil, daha önemli bir şeyden bahsedeceğim.
Öncelikle sevgili okur bu bir mama reklamı yazısı değildir, bilirsin ki anne sütünü destekleyenler arasında önde bayrak sallarım. Açlıktan kırılan Afrika ülkelerinde dahi anne bebeğini emzirir, anne sütü vardır. Anne sütünün olmaması durumu artık değişen dünya şartlarıyla doğru orantılıdır diye düşünüyorum hatta süt olsa bile doğru gıdaya ulaşmamazlıktan kalitesi oldukça düşmektedir. Emzirme ile ilgili fikirlerim değişmemiştir değişmeyecektir.
Tüm emzirme yazılarıma da buradan ulaşabilirsiniz. Benim emzirme tecrübem ise BURADA
Bu yazıda iki konuya değineceğim birincisi Ender Saraç’ın ağzından dökülen cümleler, ilaç gibi geldi duymak. Ne kadar bağırınsak da uzman bir kişiden duymak bir çok insan için daha dikkat çekici her zaman. Hiç bozmadan aldığım notu buraya yazıyorum :
0-2 yaş aralığında insan vücudunda yağ hücreleri belirlenir ve bu dönemde çocuğa şeker, şekerli ek gıdalar, meşrubatlar, glisemik indexi yüksek gıdalar vermek HAİNliktir!. Aslında seni seviyor gibi görünüyorum ancak seni sevmiyorum, ileriki yaşlarda kolestrol, obezite, diyabet gibi hastalıklarına zemin hazırlamak istiyorum ve sana zarar vermek istiyorum” demektir.Bir çocuğu bu yaşta şekerli gıdalara alıştırırsanız büyürken ne yaparsanız yapın sebze yedirmekte zorlanırsınız. Özellikle piyasadaki şeker katılmış mamalar bunu sağlar. Anne sütünün tadı yoktur ancak mamaların içerisindeki şeker bebeğin tat reseptörlerini bozar ve daha sonra anne sütünü de bırakması buna bağlı olur. Bu tada alışan damak ileriki yaşlarda bize faydalı olacak doğru gıdayı almasında sıkıntı yaratır, tat reseptörleri gelişmediği için sebze yedirmekte zorlanırsınız. Bağışıklığın güçlü olması, kasların ve zekanın gelişimi için gerekli olan şey proteindir ve bu anne sütünde oldukça yüksek miktardadır.
Bebeğin tombul olması aslında iyi bir belirteç değildir. Bebeğiniz büyürken kilo yerine boy persantilinin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Kilo persantili %70 lerde kalabilir bu bir sorun değildir boy persantili yüksek olsun yeterlidir.
Beyaz şeker yerine agave kullanabilirsiniz, yakında hurma suyu marketlerde yerini alacak kullanabilirsiniz, pekmez ve bal da tatlandırıcı olarak kullanılabilir ancak yapay tatlandırıcılar da en az beyaz şeker kadar zararlı.
Bal ile ilgili önemli bir detay:
Bal da aynen anne sütü kadar mucizevi bir gıdadır ancak 40 derecenin üzerinde ısıtılmamalı ve pişirilmemelidir. Çünkü çok değerli ve toksin çözücü bir yiyecek olan bal, kırk dereceyi geçtiğinde bizzat kendisi bir toksine dönüşür ve bu toksini vücuttan atmak oldukça zordur.
Yani sıcak süte bal koyup içmek faydadan çok zarar olabiliyor benim anladığım. O yüzden içilebilir sıcaklığa geldiğinde içecekleriniz bal katmakta fayda vardır. Agave hakkında burada biraz bilgi var çok da masum değilmiş. Bizim köye bakmak lazım, Anadolu’da insanım ne yapmış yaparmış ? agave mi varmış ? bal pekmez neyine eksikmiş!
SMA mama ile ekledikleri ise ilgimi çekti. İlk defa mamalar ile ilgili bu kadar bilgiye sahip oldum ve şaşırdığımı itiraf etmeliyim! Anne sütünün olmadığı durumlarda mamalar ile beslemek mecburi olduğunda bu bilgileri bilmenizde fayda var diye düşünüyorum. İlgimi çekti incelenmesi gereken bir konu gibi de geldi. Öncelikle belirtmeliyim ki bu markanın ” anne sütünüz yeterli mi ? ” gibi testleri yok ve olmayacakmış! ilk 6 ay sadece anne sütü sonrası destek gibi bir yaklaşımları da olmayacakmış, her zaman anne sütünün destekçisi olup eksik kalınan durumlarda yanlarında olacaklarını söylüyorlar. Ender Saraç da ekliyor:
“eğer mama kullanacaksanız whey protein oranı yüksek, şekerle tatlandırılmamış mamaları tercih edin”
Tat hissini belirleyen temel içerik karbonhidrattır. Anne sütünde bulunan temel karbonhidrat laktozdur. Bu nedenle de anne sütünde belirgin bir tat bulunmaz. Bu sebeple, anne sütüyle beraber alınan bebek sütünün nişasta içermesi durumunda, bebeğin anne sütünü daha tatsız bulma ve bir süre sonra anne sütünü bırakma ihtimali ne yazık ki artmaktadır. SMA’da bulunan karbonhidrat 100% laktoz’dur, SMA nişasta içermez8.
SMA ilk whey protein ağırlıklı formülü 1961 yılında üretti. SMA ürünlerinin formülü bugün de 0-3 yaş arasındaki bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası besin otoritelerinin önerdiği besin öğeleri içerir8.
SMA devam sütü ideal büyüme için gerekli amino asitleri yani proteini yeterli derecede ve kalitede içerir8.
SMA’nın açılımı İngilizce’deki “Simulated Milk Adaptation” ifadesinin baş harfleridir8.
Yani benim anladığım piyasadaki bebek mamalarının aksine bunda ŞEKER, NİŞASTA bulunmuyor ve iddia edilen şekerin tat reseptörlerini bozması gibi bir durum oluşmuyor.
Dediğim gibi, bebeğinize mama verin söyleminde olmadım olmayacağım ancak mecbur kalındığında bebeğinize ne verdiğinize iyice bakın. Marketteki fiyatına bakarak seçim yapmak yerine içeriğini dikkatlice inceleyin. Her zaman dediğim gibi “doğa mama vermemizi isteseydi mama ağaçlarından oluşan ormanlar olurdu” eminim ancak biz insanoğlunun dengesini şaşırttığı bu doğa artık bize doğru gıdayı vermiyor, şehirlerin kalabalığı, stresi, kirliliği bizim tüm yaşam kalitemizi etkilediği gibi anne sütüne de zarar veriyor. Kabul ettiğim bir durum var ki her anne şanslı olamıyor süt konusunda o yüzden ek mama kullanabiliyor, en azından içeriğine dikkat edin güzel anneler! Ve Ender Saraç’ın dediği gibi en azından ilk 2 sene bebeğinizin beslenmesine çok dikkat edin, ileride yemek sorunu yaşamak büyük bir kabus! Günümüz hastalıklarının temeli burada yatıyor.
Ve son olarak üstüne basarak tekrarlıyorum ANNE SÜTÜ MUCİZEDİR! DOĞANIN SİZE VERDİĞİ BU GÜCE SAHİP ÇIKIN BEBEĞİNİZİ BU MUCİZEDEN MAHRUM BIRAKMAYIN.
Diğer katılımcıların yazıları
ORGANIK ANNE –> çok detaylı not tutmuş okuyun derim 🙂
Anne sütü ile ilgili belki de bildiğimiz ama tekrar edeceğim bilgiler şunlar :
Anne sütü mucizedir. Çünkü anne sütünün içinde litrede ortalama 11 g protein bulunur1. Bu rakam inek sütünde litrede 33 g’dır1,2. Protein miktarının yüksek olması gelişmekte olan bebeklerin böbreklerindeki yükü arttırır3,4. Dolayısıyla anne sütü protein miktarıyla bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
Anne sütü mucizedir. Çünkü anne sütünün içinde kaliteli proteinin adı olan “whey” proteini yer almaktadır. Kaliteli protein “whey”; bebeğin kendisinin sentezleyemediği elzem aminoasitleri içerir. Bu aminoasitlerin biyolojik faydaları yüksektir ve emilimleri kolaydır. Anne sütünde bulunan proteindeki whey oranı %50-80% arasında değişir1. Dolayısıyla anne sütü protein kalitesiyle bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
Anne sütü mucizedir. Anne sütü baskın whey proteini alfa-laktalbumin içerir. Anne sütünün litresinde 2,4 g yer alan alfa-laktalbumin bebeğinizin açlık, ruh hali, uyku düzenini etkileyen hormonların üretimine öncülük yapar1,2,5,6,7. Dolayısıyla anne sütü protein miktarıyla bebeğinizin gelişimi için en uygun besindir.
Bebek sütleri anne sütünü taklit etmek için üretilmiştir. İlk olarak Dr. Gerstenberger 1910 yılında anne sütünün besinsel içeriğine yakın bir bebek sütü için çalışmalara başlamıştır8.
İlk 6 ayda büyüme persentillerinin üzerinde olan ya da boya göre fazla kilo alan bebekler ileride aşırı kilo ve obezite riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Anne sütü bebeğinizin gelişimi için en uygun kilo alımını sağlar9.
Referanslar
-
Jackson JG, Janszen DB, Lönnerdal B, Lien EL, Pramuk KP, Kuhlman CF. A multinational study of ɑ-lactalbumin concentrations in human milk. J Nutr Biochem. 2004;15:517-521.
-
Heine WE, Klein PD, Reeds PJ. The importance of ɑ-lactalbumin in infant nutrition. J Nutr. 1991;121:277-283.
-
Ziegler EE, Fomon SJ. Fluid intake, renal solute load, and water balance in infancy. J Pediatr. 1971;78(4):561-568.
-
Ziegler EE, Fomon SJ. Potential renal solute load of infant formulas. J Nutr. 1989;119:1785-1788.
-
Heine WE. The significance of tryptophan in infant nutrition. In: Huether G, Kochen W, Simat TJ, Steinhart H, eds. Tryptophan, Serotonin, and Melatonin: Basic Aspects and Applications. New York, NY: Kluwer Academic/Plenum Publishers; 1999:705-710. Advances in Experimental Medicine and Biology; vol 467.
-
Yogman MW, Zeisel SH, Roberts C. Assessing effects of serotonin precursors on newborn behavior. J Psychiatr Res. 1982-1983;17(2):123-133.
-
Sturman JA. Taurine in development. J Nutr. 1988;118:1169-1176.
-
Data on file, Pfizer Nutrition
-
Trabulsi J, Capeding R, Lebumfacil J, Ramanujam K, Feng P, McSweeney S, Harris B, and DeRusso P. Effect of an ɑ-lactalbumin-enriched infant formula with lower protein on growth. Eur J Clin Nutr. 2011;65,167-174
Yorumlar (10)
oZGe (ozgeninoltasi.com) :
18 Mayıs 2012 | 13:00Çok çok faydalı bir yazı olmuş, anneler ve anne adayları için. Ben de anne olmayı planlayan biri olarak, anne sütünün çok önemli olduğunu bilmekle birlikte nedenini tam bilmiyordum. SMA’yı da ilk kez sizden duydum, ilerde mamaya mecbur kalırsam kesinlikle aklıma ilk gelen ürün olacaktır. Sevgiler.
escet :
22 Mayıs 2012 | 14:46Merhaba,
kek yaparken icine seker yerine bal/pekmez koyuyorum. Bazen ekmek yaparken de biraz bal koyuyorum. Bunlar piserken 40 derecenin cok ustunde isiya maruz kaliyorlar haliyle. Bu durumda zararli bir is mi yapmis oluyorum? Oysa bircok sekersiz tarifte bal kullanilmasi yaziyor…
Ayça Oğuş :
22 Mayıs 2012 | 22:50Evet bunu sormak lazım .. keke bal koymuyorum ama pekmez koyuyorum
Şimdi hurma suyu buldum onunla deneyceğim
buket :
23 Mayıs 2012 | 11:51whey dediğin bildiğimiz Peynir Altı Suyu. Bütün bisküvilere keklere koydukları
Ayça Oğuş :
23 Mayıs 2012 | 19:22Bunu firmaya danışalım ..
Gülsevil :
23 Mayıs 2012 | 18:46Yazınız çok güzel beğendim. Ama anne sütü gibi bir mucizeyi ve bütün herşeyi veren doğa değil ALLAh’tır. Doğa dediğiniz şey sulamadığınızda bile size bir sebze veremez….Çocuklarımıza kendileri için doğru şeyleri öğetelim. Böylesine söylemlerde bile bilinçaltına çok fazla şeyşer işlenir.
Ayça Oğuş :
23 Mayıs 2012 | 18:50Teşekkür ederim Gülsevil hanım ,
Benim için doğa sizin için allah olabilir..
herkes çocuğuna kendisine doğru geleni öğretir.
Songul :
29 Haziran 2012 | 23:07Allah demek yerine doga demeyi tercih ediyorsunuz.. Cok cesursunuz ! O sizin bedeninize bir organ koysun, ona oyle kiymet versin ki uzerine birde kendi adini koysun. Rahim desin. Sonra siz kalkip doga deyin. Hic yakisir mi?
Ayça Oğuş :
29 Haziran 2012 | 23:27O benimle inanclarim arasinda
Yargilamak kula mahsus degildir
Siz de karsinizdakini oldugu gibi kabul etmek saygi duymak yerine yargiliyorsunuz sizinki de pek cesurca
Oysa ben sizin bana uymayan inanclariniza saygi duyuyorum inancimi empoze etmeye calisir bir halim yok boyle bir amacim misyonumda
songul :
30 Haziran 2012 | 22:57Dilediginiz gibi inanabilirsiniz, inaniyorsunuz da, inaniyoruzda zaten. Benimki bir misyon degil esasen, sadece bir karsilik. 7 aylik kiz cocugu annesiyim. Ve ‘cocuk tabi yemez, hic tatli birsey yedirmiyosunki hep sebze, hep sebze! ‘ soylemlerini surekli duyan biri Icin bu yazi oldukca onemli. Madem isteyerek ya da istemeyerek Bana bu yazinizla yardim etmis oldunuz. Bende size KendI inandigim degerle yardim etmek istedim. Diyeceksiniz bu ne bicim yardim, yargilama seklinde yardimmi olur? Yargilama degil ! Sadece boylesine bilincli, bilgili, kendini yetistirmeye calisan, daha da onemlisi iyi Anne olmayi hedefleyen, hayatina cocuguyla ayri bir anlam katan, ve mesleginizden oturu belkide hepimizden daha fazla yenidogan bebegiyle yani bir mucizeyle karsilasan birinin Allah yerine doga demesi sasirtiyor . Bunun saskinligidir bu, kesinlikle yargilama degil, yanlis anlamayiniz