Bir çoğumuz mandalayı biliyor olabiliriz ama bazen kamplarda “aa bu ne güzel bir şeymiş” diyenler olduğunu görünce dedim paylaşayım. Mandala bir boyama kitabı sayfasından öte bir şeydir. Şimdi bu yazıyı çocuk aktivitesi olarak yazdığımı düşüneceksin ama yanılıyorsun! Mandalayı ben biz büyük çocuklara önereceğim. Bir arama yaparak google da bir çok mandala örneği bulabilirsin, keçeli kalemlerini de al, aç sevdiğin bir müziği, kamplarda en büyük avantajımız ağaç yapraklarının sesi oluyor o yüzden açık alanda da yapsan nefis olur ve kendini akışına bırak.. bırak bırak.. nasıl da iyi geldiğini keşfet..
ama çocuğunuzu da unutmayın, o kadar çok seviyorlar ki.
Birazdan aşağıda mandala nedir ne değildir kopyala yapıştır olarak paylaşacağım ama benim bir fikrim daha var paylaşmak istediğim. Ben kamplarda yapılan mandalaları arkası boş kağıt olarak değerlendirirken bugün aklıma başka bir şey geldi. Kestim biçtim başka atık kağıtların üzerine yapıştırdım kalınlaştırdım arkasına ” hand made with love by Erin & Ayça” yazdım, böylece birine hediye edebilecek hale geldiler.. fena fikir olmadı ! :=)
Bir seçenek kendin çizebilirsin, örnek:
Meyvalar ile yapabilirsin:
Ya da tebeşirle kocaman bir daire çizip sokağa en az eşit 8 parçaya bölüp içini boş bırakıp herkese bir parça verip içine istediğini yapmasını istersin.
Topladığın yaprak, kozalak, taşlarla yapabilirsin böylece mandala öncesi kısa bir doğa yürüyüşü de yapmış olursun 😉
Yazının altına bir iki örnek ben ekleyeceğim, güzel mandalalar bulursan benimle paylaşırsan çok sevinirim!
Mandala nedir?
Mandala denilince benim aklıma kare, daire, üçgen gibi içleri boş olarak çizilmiş geometrik şekiller geliyor. Mandala; Daire veya merkez anlamına geliyor. Aslı Hindistan’a kadar dayanmaktadır, Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere mandala adı veriliyormuş. Mandala ruhsal olarak insan zihninin rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve herşeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir
Mandala çocukların eğitimindede farklı şekillere bürünerek bir eğitim tekniği olarak kullanılmaktadır. Mandala 12 asıl renge sahiptir. Bu renklerin açık ve koyu tonları kullanarak artırılmaktadır. Mandalal’da hem nesne hem de renk uyumu vardır. Bu da hem zihne hem de ruha hitap ettiğinini en güzel örneklerinden biridir. Hinduizm’de Siva ve Sakti’nin kozmik dansını, Budizm’de Buda Diyarını veya Buda’nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.
Budizm’de mandala ne anlama gelmektedir?
Budizm’de Mandalalar onu temaşa eden için evrendeki kutsallığın içkinliğini ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu hatırlatan önemli işaretlerdir. Budist bağlamda mandalanın amacı insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmaktır.
Mandala’nın yararları nelerdir?
1- Mandalalar ruh için bir ilaçtır.
2- Kendinizi ve etrafınızı saran gerçeği farketmektir.
3- Günlük yaşantınızla ve streslerinizle daha kolay başetmektir.
4- Dikkatini toplama süresini uzatmaktır.
5- Kendi yaratıcılığını keşfetmektir.
6- Sakin ve serinkanlı olmayı öğrenmektir.
7- Mandala ile öğretmenler öğrencilerin iç dünyalarını daha iyi tanımakta ve çocuğa yaklaşımda çocuğun bu özelliklerinden yararlanmaktadırlar.
8- Mandalalar vücut, ruh ve zekanın kaynasmasıdır.
Mandala’nın çocuklara etkisi varmıdır varsa nelerdir?
Günümüzde çocuklardan bir çok şey yapmasını isteyerek onları çeşitli stres faktörüyle karşı karşıya getiriyoruz. İşte bu noktada çocuklara “Ben senin için şu an buradayım ve seninle güzel bir şeyler yapmak istiyorum” demekten daha güzel bir şey düşünülemez. Mandala boyamak yoluyla sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar. Bu çalışmadan sonra grup çalışmasında, uyum sağlamada olumlu etkiler görülür. Çocukların stresi azalır, çocuklar daha uyumlu hale gelirler. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır. Önemli olan sırayı bozmamaktır.
Kaynak: http://mandala.nedir.com/
Yorumlar (4)
zeynep :
2 Ağustos 2013 | 19:29Çok renkli, keyifli, eğlenceli, rahatlatıcı bir şey! Mandala’yı sadece boyuyor muyuz, çizebiliyor muyuz da? youtube’da bazı videolara baktım, çizerken pergel, cetvel kullanıyorlar ama o zaman da nasıl diyeyim sanki “kendini bırak, geleni kabul et ve daire etrafında tekrar et” felsefesini yaşayamıyorum pek. düz el ile çizmek ise simetriyi sağlamıyor:)
çok mu karıştırdım 🙂
Ayça Oğuş :
2 Ağustos 2013 | 19:52hazır çizilmişleri boyuyorsun evet ..hazır çizilmişleri bastırıp boya 🙂
Çanakkale Gezi Rehberi :
15 Ağustos 2013 | 03:34çok eglenceli 😛
gizem :
23 Eylül 2015 | 17:27Bu adresten boyamak için modeler indirebilirsiniz. desenlerde reklam da yok. 🙂 http://mandalaturk.com/birbirinden-guzel-mandala-modelleri-ucretsiz/