2

Mor Salkım Reçeli ve Şerbeti

Yazmam gereken onca yazı varken kolayına kaçıyorum ! Hala yazılmamış onlarca yolculuk anısı var sadece neresinden toparlanır bulamıyorum bulduğumda gelecek söz!
Bahar geldi İstanbul’a her ne kadar bugün yağışlı ve soğuk bir gün olsa da sokaklar mimozaların sarısından sonra erguvanların, leylakların ve mor salkımların baş döndüren kokularına renklerine bıraktı kendini. Geçen seneden beri bu zamanı beklememin sebebi mor salkımlar ile üretime geçmekti. Torba dolusu salkımları annem ve ben bahçelerden topladıktan sonra iş mutfağa girmeye kaldı.

Önce şerbetten başlayalım. Her tecrübesiz gibi ben de önce şekeri suyu çiçeği koyup kaynattım ama küçük bir cezvede böylece şekerli sarı bir su elde etmiş oldum. Biraz araştırınca yenilebilir çiçeklerin nasıl demlendiğini tarifi buldum!
Öncelikle –> Mor salkımın yaprak ve dalları ve sapları zehirliymiş çiçekleri ise yenilebiliyor. Ben çşiçeklerini salatada kullanmayı geçen sene öğrendim. Topladıktan sonra biraz temizlenme için ( karınca sinek böcek) saplarından ayırıp bekletmek gerekiyor.

Mor salkım şerbeti
1 lt su, 3-5 kaşık toz şeker ( başka tatlandırıcı nasıl olur denemedim garanti olsun diye zehir beyazı bastım 🙁 ) 1 limon ve 6-7 dal mor salkım.
Önce limonun kabuğunu saplarından ayrılmış çiçeklerin üzerine rendeleyip sonra şeker ile ovala ve sonra kaynayan 1 litre suyu üzerine boşalt. Bu aşamada ben ek olarak küçük bir çubuk tarçın, 5-6 karanfil ve küçük bir dilim taze zencefil de ekledim. 15-20 dk demlendikten sonra limonun suyunu sıkıp süzerek bir sürahiye boşaltıp buzdolabında 1 gece beklet. Video en aşağıda

Voila!

Sırada Mor Salkım reçeli
2 bardak toz şeker
1 bardak su
1 Limon
Çubuk tarçın taze zencefil ve karanfil (yine benim baharat sevmemden kaynaklı)
ve saplarından ayrılmış çiçekler yine 5-6 dal yeterli gibi.

Önce çiçekleri su da biraz pişir ki yumuşasınlar. Gül reçeli yapar gibi. Çiçekleri süzdükten sonra şekeri suda kaynatarak erit, çiçekleri en son içine koyacaksın atma 🙂 Eğer baharat ekleyeceksen bu sırada baharatlardan sadece çubuk tarçın ve zencefili ekle. Altını kapat limon kabuğunu rendele karanfili ve çiçekleri bu şekerli suya ekle demlensin. Biraz ılındıktan sonra tekrar ocağın altını yakıp limonun suyunu ekle ve bir taşım kaynat ve en son süzdüğün çiçekleri içine ekle. sonra kavanozlara koyabilirsin ve

Voila!!

Gül reçeli seviyorsan bunu da seveceksin. Hafif ve tatlı kokulu yumuşak bir doku!

Sırada Likör var. Koca bir kavanoz dolusu saplarından ayrılmış temizlenmiş çiçeğe küçük bir şişe votka ve aynı oranda su ekledim 2 hafta bekleyecek. 2 hafta sonra şekeri sonra süzülmüş alkole ekleyeyip 2 hafta daha bekleyeceğim. 35’lik votka kullandım bir o kadar su ekledim şekeri ise 1 bardaktan fazla koymayı düşünmüyorum hislerimle ilerledim bu konuda ..bakalım..1 ay sonra görüşmek üzere bu konuda :=)

Mutlu baharlar 😉

Yorumlar (2)

  1. Cevapla
    BURCAK :

    Ayca kaç gündür yapacağım deyip ertelemiştim, kızımla ödev yaparken oğlen topladığım soframızı susleyen mor salkımları görünce tarifini bulup yaptım. Tadı ve rengi muhtesem oldu👌

    • Cevapla
      Ayça Oğuş :

      Yaa afiyet olsun .=)) Ne güzel burada bir yorum görmek oh cok sevindim 🙂

Yorum bırak

%d blogcu bunu beğendi: