Bu sene grip kırdı geçirdi herkesi, çoğunlukla kusma ile başlayıp, ateş ve sonrasında öksürük ile devam ediyor! Son 3 gündür biz de ailecek yattık kaldık.Öksürük için doğal alternatifleri daha önce yazmıştım şimdi güncelliyorum, varsa yapacağınız ek lütfen yazının altına beklerim.
Deniz kadayıfı önerisi gelmişti daha önce. Ben hiç uygulamadım hep unutuyorum bunu 🙁 An itibariyle koca kişim çılgınlarca öksürürken aklıma geliyor olması fena bir şey tabii.. Kara turp rendeledim o yüzden içine oldukça kuvvetli bir kestane balı koydum, suyunu salınca içecek, aşağıdaki listede bu da var.
** Deniz kadayıfını aktarlarda bulabilirsiniz. Bir gece önceden suya koyup ertesi gün bir tutamını süte ekliyorsunuz. Önce kaynatıp sonra altını kıstığınız sütü pişirdikten sonra süzgeçten geçiriyorsunuz hafifçe ezerek. Günde 3 bardak tüketilebilirmiş. Her seferinde ısıtmak gerekiyormuş çünkü soğuduğunda jöle gibi oluyormuş. Kalan deniz kadayıfı buzdolabında saklanabilir. Ancak deniz kadayıfını asla yıkamamalıymışız çünkü o zaman tüm özünü atmış olurmuşuz. Islanınca kaygan bir hal olmasından iğrenmeyiniz diyor kaynaklar 🙂
** Bunun dışında bir adet elmayı dörde bölerek kaynatınız. İçine bir parça nöbet şekeri ekleyiniz. Ben buna bir kaç dilimlenmiş taze zencefil, bir kaç adet kakule, karanfil ve küçük bir parça kabuk tarçın da ekliyorum.
**günde 3 -4 kere bal ile karıştırılmış zencefil tozu öksürük için yardımcı bir doğal karışımdır.
Yazıyı yayınladıktan sonra gelen başka öneriler:
** yatmadan önce büyük bir parça (1 karış kadar) pamuğa bol limon kolonyası ve karabiber enseye koyup tülbentle boyuna bağlanır ve yatıp uyunur, yatmadan tam önce olmalı gezinmek yasak 🙂 başta yakabilir ama korkunç değil derecesi.
**taze türk kahvesi kavrulur duman çıkma anında pamuk konur dumana ve beklemeden göğse sürülür.
** ayak tabanına ( bildiğim kadarıyla orta parmağın bittiği noktayı merkez alarak) vicks ya da nane yağı ile masaj yapmak. Ancak miktarı az olacak.
** radyatöre ıslak kalın havlular, dokunmuyorsa kaynar suya birkaç damla okalüptus yağı damlatılıp odaya konur.
** benim annem yapardı eski tentürdiyot bulunuyorsa hala, sırta ızgara gibi pamukla sürüp sıcak havlu ile kapatmak.
** ayva yaprağı kaynatıp içmek.
** 1 lt süt kaynatılır, 1 soğan rendesinin suyu eklenir, ılınınca 1 çay bardağı her saatte içilir ama ılık kalmalı soğuyunca atılır.
** 2 soğanı, 2lt suda, su kararana kadar kaynat.sonra içine 2 çorba kaşığı bal,2 çorba kaşığı elma sirkesi ve yarım limon suyu ekle.hepsini karıştır..1 gün beklet.( 2 gün içilebilir)
** YARIM BARDAK SÜTÜ KAYNATIYORUZ ALTINI SÖNDÜRÜR SÖNDÜRMEZ ÜÇ DÖRT TANE HATMİ ÇİÇEGİ EKLİYORUZ BEŞ DADİKA DİNLENDİRİP ILK İÇİRİYORUZ
Bir de aşağıdakiler var internetten bulunmuş.
- Ebegümeci, meyan kökü, sinirli ot ve hindiba eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu bitki 1 bardak kaynar suda haşlanır 10 dk demlendikten sonra süzülür. Günde 3 kere bir bardak çay balla tatlandırılarak içilir.
- İnatçı öksürüğe karşı: Hatmi kökü çayı yarım saatte bir 1 yudum içilir. İnce kıyılmış 2 yemek kaşığı kök 1 LT suda ağır ateşte 2 saat kaynatılır süzülür.
- İnce soğan dilimleri nöbet şekeri işle birlikte şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Saat başı 1 tatlı kaşığı şurup içilir.
- Öksürük gıcığını biraz sirke eklenmiş 1 tatlı kaşığı toz şeker ile sakinleşir.
- Limon suyu karıştırılmış bal balgam söktürür.
- 1 avuç dolusu arpa, 1 lt suda yarım saat kaynatılır, süzülür ve biraz balla tatlandırılır. Yarım saatte bir 1 – 2 yudum içilir.
- Rendelenmiş karaturpa bal karıştırılır. 1-2 saat sonra oluşan şuruptan saat 1 tatlı kaşığı alınır. Şurup 1 günden fazla bekletilmez.
- 125gr nöbet şekeri, 125gr kuru üzüm ve 2-3 tatlı kaşığı ince kıyılmış meyan kökü 1lt suda suyun yarısı kalana kadar kaynatılır. Günde 2-3 kere 1 yemek kaşığı dolusu alınır.
- Çok iyi yıkanan 3-4 patates kabuğu soyulmadan haşlanır. Haşlama suyu nöbet şekeri ile kaynatılır. Günde 2 kere 1 bardak yudumlanarak içilir.
- 20gr Andızotu kökü,15gr kekik,5gr çuhaçiçeği kökü ince kıyılmış olarak karıştırılır.1 tatlı kaşığı dolusu bitki1 bardak soğuk suya eklenir, kaynama derecesine geldikten sonra 1-2 dk kaynatılır ve süzülür. Biraz balla tatlandırılarak günde 2-4 kere 1 bardak çay soğumadan yudumlanarak içilir.
- 20gr çuhaçiçeği kökü 10gr ezilmiş anason,10gr ebegümeci yaprağı, 10gr ezilmiş nane.1 tatlı kaşığı dolusu1 bardak kaynar suda haşlanır 10dk demlenir. Sıcak çay balla tatlandırılarak günde 2-3 kere 1 bardak içilir.
- 20gr meyan kökü,10gr gülhatmi çiçeği, 10gr çekirdeksiz kuşburnu, 1 tatlı kaşığı dolusu 1 bardak kaynar suda haşlanır.10dk demlenir. Balla tatlandırılarak günde 2-3 kere 1 bardak içilir.
- 30gr yara otu çiçeği,20gr sinirli ot ince kıyılarak karıştırılır.1 yemek kaşığı dolusu bitki 1 bardak kaynar suyla haşlanır.10-15 dk demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 kere 1 bardak sıcak çay balla tatlandırılarak içilir.
- Eğer öksürük zayıf bir kalbe baskı yapıyorsa karışıma 1 ölçek aslankuyruğu veya ökseotu eklemek gerekir. Bu katkı kalbi rahatlatır gücünü arttırır.
Kaynak: http://www.bursalianneler.com/oksuruk.asp
Yorumlar (17)
ELFony :
22 Ocak 2012 | 03:37Kara turpu bizde yapıyoruz.. Ben üstüne tanımıyorum..
Ama biraz daha farklı bir yöntemle..
http://elfony.blogspot.com/2011/10/kara-turp-mucizesi.html
Bu yazıda bahsetmiştim..
Kupa çekmek de bütün soğuğu alıyor.. Kupadan hemen sonra tentürdüyotla kafes ve sıcak havlu yapıyoruz..
Hala daha ilk yaptıklarımız bunlar bizim evde..
Öksürük gece uyutmuyorsa da bir kaşık bala bol karabiber ekip yiyorsun anında kesiyor öksürüğü.. En azında uyuyana kadar 🙂
Çok geçmiş olsun..
Ayça Oğuş :
22 Ocak 2012 | 03:53Teşekkürler 🙂 yazıda da hepsinden bahsettim ama kupa çekmekyoktu nasıl yapılır onu da bilmiyorum 🙂 şimdi bala karabiber de ekip vereyim koca kişime rahat rahat uyusun 🙂 ballı turpu beklemede zaten 🙂
ELFony :
22 Ocak 2012 | 04:07Kupa bulabilirsen al mutlaka.. Antikacılarda vardır.. Hatta şimdi kesin piyasada da satılıyordur.. 3 tane yetiyor.. Çocuklar için de çok iyi oluyor.. Uzun bir çubuğa pamuk dolayıp kolonyayla ıslatıp yakıyorsun.. Sonra kupanın içine tutuyorsun birkaç saniye, hemen hastanın sırtına yapıştırıyorsun.. Vakum yapıyor.. Soğuk algınlığı yoksa yapışmıyor zaten.. Her eve lazım diyorum.. 😉
Banu :
22 Ocak 2012 | 07:53kalın ve küçük (ağzı geniş olmalı muhakkak) su bardaklarınıda kullanabilirsiniz. ikea dan falan kolaylıkla bulunabilir.
fatma :
22 Ocak 2012 | 04:07biz de kupa çekiyoruz arada…şişe çekme de denir ya..ben bebek maması kavanozuyla yapıyorum..içine minik bi pamuk koyuyorum yakıp hemen sırtta özellikle ciğerlere denk gelen yere yada iki kürek kemiği arasına kapatıyorum kavanozu..kızıma 3-4 dk,oğluma ise 1-2 dk.uyguluyorum..kendim ise hacamat yaptırıyorum..çok faydasını gördüm..hatta eylül gibi kızıma da hacamat yaptırdım..kronik öksürüğünde azalma oldu…
Ayça Oğuş :
22 Ocak 2012 | 04:13amanın! ben yakarım sanki etini 🙂 korktum ..
aslı :
22 Ocak 2012 | 04:521 baş sarımsak kabukları soyulmadan suda haşlanır.pişen sarımsaklar (ki kabukarı cok rahat bi şekilde çıkıyor) çatalla ezilir.. içine bal katılır.macun kıvamına getirilerek 1tatlı kaşığı akla geldikçe yenir..tadı kotumu evet kotu ama ben ustune tanimam..
devrim :
22 Ocak 2012 | 07:00hani senin bana söylediğin bir şey vardı..turpu oy içine bal koy ayazda 1 gece beklet ve sonra kaşık kaşık iç 🙂 bir de soğana bal dökmek gibi bir şey vardı onu da sen söylemiştin ama tam hatırlamıyorum..
Çiğdem Karal :
23 Ocak 2012 | 14:42Efenim geçmiş olsun. Allah tez zamanda şifa versin ( anneannem gibi oldum) Karabaş otu da çok faydalı bilginize, öksürüğü çok çabuk kesiyor. İpek hanım çiftliğinde alınabilir.
Selamlar.
Hastalık sevmeyen anne Çiğdem
Bezen :
23 Ocak 2012 | 20:51gecmis olsun. ben vicks’i denemistim kendim icin, hic ise yaramamisti. senin denediklerinden en cok ise yarayani hangisi oldu?
sevgiler
Ayça Oğuş :
25 Ocak 2012 | 03:24kara turp ve vicks 🙂 bir de alpay bir havluya china gel sürdü onu kokladı rahatlattığını söyledi .. sanırım zencefil toz erinde işe yaramıyor normalde her sabah yediği için vücut alışık 🙂 ama ona da china gel ya da vick göğsüne ve üstüne sıcak havlu iyi geliyor ..
brajeshwari :
24 Ocak 2012 | 05:19Tanrim! yazdiklarindan ve yorumlardan ne kadar çok şey öğrendim 🙂 harikasiniz.. Şifaci Şaman kadınları seviyorum..
bir de sifasi bir yana sormak lazim, neden öksürüyor diye… Bazen bazı düşünce ve duygular tetikleyici olabiliyor. Bu yüzden hastaliğin şifasi gibi -yanlış kod veya duyguyu da yakalamak önemli.. Ben genelde baş -mide ağrimi böyle yakalıyor, ilaçsız duyguyu yakalayip değiştirerek düzelebiliyorum…
buna göre %100 düşünce gücü kitabinda ÖKSÜRÜK;
Dünyaya bağırma isteği. “Beni görün ve dinleyin.” demekmiş.. Ve ONAYLAMASI da…: Ben önemseniyor ve takdir ediliyorum. Ben kendime yeterliyim.
Belki lazım olabilir diye yazdim…
Geçmiş olsun, şifası bol olsun…
Burcu :
25 Ocak 2012 | 16:33deniz kadafıyı bende çok çok işe yaramıştı; ki hiçbir bitkisel çözüme sıcak yaklaşmam. ben bir gece önce sütte bekletmiyorum. direk süte koyup karıştırarak kaynatıyorum. içine bir parça lohusa şekeri de atıyorum; o da aktarlarda satılıyor. boza kıvamına gelince altını kapatıp içiyorum. kaynattıkça koyulaşır zaten. tek içimlik yapıyorum.
bir de yarım (ya da 1/3) çay bardağı pekmezi 1 çay kaşığı tereyağ ile kaynatıp içmek var ki bu da tahriş olan boğazı yumuşatıyor ve anlık rahatlama sağlıyor (bende)
Banu :
28 Ocak 2012 | 09:37Bu pekmez ve tereyagi karisimi geniz akintisini durduruyor diye de biliyorum.
brajeshwari :
30 Ocak 2012 | 04:05Aycacim, seni Evren ile tanistirmak isterim..
Ayni konuda ikinizde cok güzel bilgiler vermişsiniz..
http://basitbiryasam.blogspot.com/2012/01/hindibanin-oksurukle-imtihani.html
Melis Tezcan :
29 Eylül 2012 | 07:50Öksürük için yöntemler:
http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/09/oksuruk-icin-yontemler.html
Çiğdem Karal :
3 Aralık 2012 | 15:00Ayça, Paylaştım ve sana link verdim. Teşekkür ederim.
Kopyacı anne