14

Pi-ManiA

Aslında biz 14 martta evlenecektik: Dünya pi günü diye.. sonra ne oldu hatırlayamıyorum ama 16 martta evlendik.. Erin de 14 martta doğacaktı ama ben 2 gün daha izin istedim doktorumdan. Aslında 2001 yılından beri peşimizi bırakmayan “Pİ” evlilik ve doğumda da yanımızda olacaktı 🙂 Pi’nin hikayesi çok uzun ve anlatsam belki çok havada anlamsız kalacak sana biliyorum o yüzden hikayesini yazmıyorum ancak bil ki Pİ bizim için çook önemli 😉 Bundan sebep bu sayfanın adı Pi-nik Kuş! Üzerimde bir Pİ dövmesi taşıyorum ki bu “evlilik yüzüğü” anlamını taşıyor, Erin’in bu yaş gününde bir tane daha 3,14 dövmesi yaptırmayı hedefleyerek bu mania’ya bir ek daha yapmak istiyorum.

Aslında bugün tıp bayramı. Bu anlamda öncelikle tüm doktorların tıp bayramını kutlarım. Çok ulvi bir iş yapıyorlar.. ve çok zor bir hayatları var. İçlerinde olduğum için çok net biliyorum.
Gelelim Dünya Pi gününe. Tıp bayramı olmasının yanı sıra 3,14 sayısının 14 mart Dünya Pi Günü olarak da kutlandığını biliyor muydunuz ? Ayrıca Pi Günü , ile ünlü bilim adamı Albert Einstein doğum günü aynı tarihe denk geliyor.

İngilizcedeki tarih formatı olan  March 14,2011 ‘den yola çıkarak  ABD’deki Exploratorium Müzesi  Pi Sayısı‘nın yaklaşık değeri 3,14 ‘ü  3.ay 14.gün olarak Pi Günü‘ne tahsis etmiş. Hatta ayrıntıya girip 3,14 ‘ten sonra gelen basamaklardaki 15926 rakamlarından 1 :59 :26 saniyesini kutlama zamanı olarak belirleyebilirsiniz. Gece 2′de Pi Günü ne kadar kutlanabilir o ayrı tabi.

Pi nedir ?Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabitidir. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Günlük kullanımda basitçe 3 veya 3,14 olarak ifade edilmesine rağmen gerçek değeri bilinmemektedir. M.Ö 1650 yılında, Eski Mısır’da yazılmış Rhind Papirüsü’nde bahsi geçmektedir.  Pi simgesinin anlamı ile sürekli kullanılışının tarihi 250 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.

Pİ Filmini seyrettiniz mi peki?

Konu : Max, sosyal hayatı neredeyse hiç olmayan, matematik konusunda dahi bir bilgisayar uzmanıdır. Neredeyse tüm zamanını ev yapımı süper bilgisayarı “Euclid”in başında geçirmektedir. Max’e göre üç temel prensip vardır: 1- Matematik doğanın dilidir. 2- Her şey rakamlarla ifade edilebilir ve anlaşılabilir. 3- Doğada bazı kalıplar vardır. Max’in amacı da bilgisayarı yardımıyla doğadaki bu kalıplara ulaşmaktır.

Çalışmaları sırasında 216 haneli gizemli bir sayı ile karşılaşır. Yahudi bilimadamları Tanrı’nın isminin 216 haneli bir sayıdan meydana geldiğini düşünmektedirler. Tanrı’ya inanmayan Max, akıl hocası Sol’a danışır ve onun da Pi sayısını araştırırken 216 haneli bir sayı ile karşılaştığını öğrenir. Hocası Sol’un aksi yöndeki tüm ısrarlarına rağmen, Max her ne pahasına olursa olsun bu sayının sırrını çözmek istemektedir.

Resmi Sitesi

Ödüller : Film, 1998 Sundance film Festivalinde en iyi yönetmen ödülünü kazanırken Büyük Jüri ödülüne de aday oldu. ( Kaynak : Wikipedia)
Bir de benim elimde “Pi Coşkusu” adlı bir kitap var. Bilimsel olarak kafamı karıştırsa da 😀 şaşırtıcı bilgilere ulaşılabilinir. Pi üzerine yazılmış bir çok kitap mevcut tabii..

sonsuz fakat sınırlıdır. Çember gibi basit bir şekilde sonsuza kadar devam eden bir sayı çıkmaktadır. Çemberde Pi yi göremeyiz. Oralarda bir yerde işte. Pi sayısı çemberin karanlıkta kalan noktasıdır sanki.O bazı matematikçiler için kutsal bir sayıdır, tıpkı e ve Phi gibi. Ama onun serüveni henüz bitmemiştir. Bugün Pi sayısının evrenin sırlarına dair cevaplar içerdiğini düşünen insanlar vardır, Bazıları kendilerini pi nin gizemini çözmeye adamıştır. Gizemi hale çözülmemiştir. Onun peşinde sayı avcıları vardır. Hiçbir sayı bu kadar üne kavuşmamıştır. Pi sayısının Incil den geçmiş olmasından dolayı sayıyı kutsayanlar çıkmıştır. Üstelik Tevrat ve Kuran nın sayılarla şifrelendiği bu şifreler çözüldüğünde sonsuza kadar olacak her şeyin bulunacağı inancı, pi sayısını da tekrarlanmayan sayılardan olduğundan (tekrarlanmayan olaylar olarak düşünülüyor) dolayı bu sayıyı kutsal kitaplarda iddia edilen şifreler arasında ilişki kurulmaya çalışılmaktadır.Pi nin herkes için ayrı bir anlam ifade eder. Hem ilkokul öğrencisi hem de üniversite profesörü için anlam taşır. Kimi için o yunan alfabesinde 16 sıradaki harftir. Kimine göre fizik ve matematikte görülen bir sabit, yada Archimedes sabiti, Ludolph sayısıdır. Bir başkasına göre çemberin çevresinin çapına oranı yada yarıçapı 1 olan dairenin alanıdır. O, sin x=0 denklemini sağlayan en küçük pozitif sayıdır. Bir başka grup için tamamen farklı anlam içerir. Pi Sundance film festivalinde birincilik alan filmin adı, müzik topluluğu adı, şirket adı, kullandığı parfümün adıdır. Bilim adamları için onun yeri tartışılmaz. Fizikçi için Einstein nin denklemi, Schröder Dalga denklemi, bir istatikçi için normal dağılımlar için yoğunluk denklemi ne kadar önemli olduğunu sadece onlar bilir. Matematiğin hemen hemen her dalında görülür.

Sonuç olarak, Pi ile uğraş, insanın doymak bilmeyen bilim açlığı ve merakıdır. Onun basamakları sonsuza uzarken, matematikte yeni kavramlar ortaya çıktı. Bilgisayarın gücünü ve hızını onunla deniyoruz. Kısaca Pi gelişmenin bir sembolüdür. Onun sırrını ararken kendinizi ve evreni keşfetme şansınız oldukça fazladır.

Dünya Pi günü kutlu olsun 😉

Kutlama önerileri için buraya —: http://www.wikihow.com/Celebrate-Pi-Day

Paylaş :=)

Yorumlar (14)

  1. Yanıtla
    AycaOgus :

    Pi-ManiA – http://www.pi.web.tr/pi-mania

  2. Yanıtla
    sabahnur :

    pi gunun kutlu olsu Aycacım. Bu filmi cdler zamanında ilk cdsiniz izlemistim oyle de kalakalmıstı:D hatırlayamıyorum pek,karanlık bir filmdi ama:D

    ay bugun hep film yorum yaptım,gidiorum:D
    opuyorum seni..

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      :)) evet karanlık bir film .. hatta unutmaya yüz tuttu beynimde 🙂 bir tekrar lazım bana.. teşekkür ederim 🙂

  3. Yanıtla
    Sütüme Sarelleme Karışma!!! :

    ben de bir pi severim! hatta eş durumununda hallice bir de pi fan’im:) http://www.myspace.com/pigrubu İnsanların anlam yükledikleri günleri, sayıları olmasını seviyorum… Nice pi günleriniz olsun!

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      aa pi grubu :)) süpermiş.. dinliyorum şu anda 🙂

  4. Yanıtla
    zühal kandemir :

    benim hayatımda da 13 ve 14 ler uğurlu sayılardır… 13 martta eşimle ilk randevumuza çıkmıştık… 13 martta doğum başlasın diye hastaneye yatıp 24 saat bekledikten sonra 14 martta güney i kolllarıma almıştım… pi gününüz kutlu olsun….

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      ah bugün Güney’in doğum günü! :))) Mutlu yıllarınız olsun :)benim için çok öp çok çok :))

  5. Yanıtla
    Elif Ayşe Zorcan :

    Pi-Mag den koca bir bardak dolusu su benden sana gelsin Ayça:)) Suyun havan Pi dolsun:)))
    Sevgiler.

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      :)= BU çok iyiydi 😀

  6. Yanıtla
    izgün :

    Ayçacım pi gününüz kutlu olsun,aynı zamanda da Erinin doğumgününü kutlarım sağlıklı nice yaşları olsun inşallah
    eşinle sana mutlu mutlu bir ömür dilerim
    dövmeyi yaptırınca fotoğrafını paylaşırsan sevinirim
    öpüyorum seni çok 🙂

  7. Yanıtla
    cigdem :

    Iyiki doğurduuun.
    Bende de bir tane kız var 4 yaşında.
    Alah bahtlarını açık etsin.

    Şükreden anne Çiğdem

  8. Yanıtla
    Papatya Papadopoulos :

    Pi filmini bilmez miyim!!
    Darren Aronofskynin en favori filmiydi bizim icin…
    Fountain’i ve Black swan’i seyredinceye kadar…
    Su anda bile bilgisayar odamizda PI filminden kahramanin aynaya bakan bir sahnesinin fotografinin yanindan yaziyorum sana 🙂

    Dunya Pi gununu gecen yil duymustum ben de, bu yil sayende gec deolsa hatirladim yine..
    sevgiler

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş :

      Yess yess black swan // requem for a dream!
      fountaini seyretmedim ama hemen seyredeceğim 🙂

  9. Yanıtla
    ruzgarligunlervegeceler :

    Ama hikayeyi merak ettik şimdi…

Yorum bırak