9

Fıstıklı dondurma

Bu hafta gelen sütümle yine süt listesinde paylaşılan bir dondurma tarifini denedim. Ufkum genişledi :=) Artık sokak dondurmalarına da elveda diyoruz ailecek 😛

Tarifte bir değişiklik yaptım. Damla sakızı yerine karışım soğuduktan sonra çekilmiş antep fıstığı ekledim 3 yemek kaşığı kadar. Dondurma makinem olmadığı için dipfirzde yaptım. Karışım soğuyana kadar 15- 20 dakikada bir karıştırmak gerekiyor. Yine de biraz kristalleşme oluyor ama oda sıcaklığına alıştığı zaman kimse ayırt edemez hazır mı evde mi yapılmış  😉

Şimdi original tarif ( link veremiyorum mail listesinde paylaşılmıştı Sibel Kutlusoya’a teşekkürler )

Malzemeler:
1 litre Aysun sütü
4-5 parça damla sakızı
200 gr. beyaz toz şeker (pancar şekeri olmasına dikkat lütfen!**)
2 çorba kaşığı toz salep (Kurukahveci Mehmet Efendi’deki en gerçek salepmiş) ( Ben aktardan aldım )

Yapılışı:
– Sütü tencerede bir taşım kaynatın.
– Damla sakızını 1 çorba kaşığı şeker ile birlikte havanda dövün,  salepi ekleyin.
– Toz karışımı ve kalan toz şekeri süte ekleyin.
– 10 dakika süreyle karıştırarak pişirin, sonra altını kapatıp  soğumaya bırakın.

Dondurma makinası’nda yapmak için:
– Soğuyan karışımı dondurmamakinasına boşaltın, makinayı çalıştırın.
– İşlem bitince dondurmayı plastik bir saklama kabına alın, derin  dondurucuda 24 saat bekletin.

Makinanız yoksa :
– Soğuyan karışımı plastik bir saklama kabına boşaltıp derin  dondurucuya koyun.
– 1 saat aralıklarla, iyice donana kadar karıştırın.

** Pancar şekeri marketlerde KONYA şeker markası adı altında satılıyor. Başka markaları alırken üzerinde pancar şekerinden üretilmiştir ibaresi olmasına dikkat edin

Yorumlar (9)

  1. Cevapla
    Bulunur Hint Kumaşı :

    Marketteki dondurmalarla uzaktan uzaga bakışırken bu tarif iyi geldi. Hem de onaylı:))

    Afiyet olsun…

  2. Cevapla
    neval :

    süt listesinin adresi nedir acaba?

  3. Cevapla
    Senem :

    Merhaba

    Dün, sabah gelen sütümüzle akşam ne yapsam acaba diye düşünürken bu tarif öyle iyi geldi ki!! Hoş email listesinden ben de almıştım tarifi ama şimdi böyle test edilip onaylanmış halini görünce hemen eve gidip yapasım geldi. Evde fıstık yoktu, klasik tarife sadık kaldım ben. Üstelik süt Aysun Hanım’dan, salep Safranbolu’dan, damla sakızları da Çeşme’dendi. Nefis oldu! Şimdi aynı dondurmayı kakaolu ve çikolata parçalı yapmayı hayal ediyorum, bakalım nasıl olacak. 🙂

    Bu arada 31 Mayıs’taki piknikte görüşeceğiz sanırım!

    Sevgiler
    Senem

  4. Cevapla
    nesteren :

    bişey sorucam ben ya. sadece konya şeker pancardan yapılıyorsa, bizim aldığımız şekerler neden yapılıyor ?

  5. Cevapla
    nesteren :

    sorumu geri alıyorum öğrendim. birçok şey daha öğrendim. sanırım kristal şekeri komple çıkartıorum hayatımdan :/

  6. Cevapla
    ada kiz / cigdem :

    Slm,

    Ben sakizi fazla kacirmisim tadi aci oldu.
    Kristallesme cok karistirmamaktan oluyoooor demek.
    Bu hafta tekrar deneyeyim.
    Sagol.

  7. Cevapla
    AyçA :

    Neval çok özür dileyerek listeyi yazamıyorum çünkü kapalı bir grup sadece süt alanların içinde olduğu anlayışına teşekkür ederim.. ama ben oradan denediğim tarifleri burada paylaşacağım..
    Adakız aslonda emin değilim karıştırmamaktan mı oluyor denyerek çözümleyeceğim bakalım yazarım sonuçları
    Serapcım afiyet olsun Kereme :=)ve size de tabii:P
    Nesteren neler öğrendin ?? 🙂 Biz hayatımızdan aslında şekeri çıkartmaya çalışıyoruz.. çaylara kahvelere hiç koymamayı ve mümkünse kek kurabiye gibi hamur işlerine şekerden üretilmemiş bal ve pekmez koymayı tercih ediyorum .. ancak şeker kullanmam gereken yerlerde bende artık yeni öğrendiğim bu bilgiyi değerlendirip şeker pancarından üretilmiş olanını tercih ediyorum ..

  8. Cevapla
    Sevgi SÖNGER :

    Ayça senden sürekli birşeyler öğreniyorum sen farkında olmasanda hayatımda baya bir yer edindin ve sayende hayatımda pek çok olumlu değişiklik yapıyorum. Çok teşşekkür ederim tüm paylaşımların için

    • Cevapla
      AyçA :

      :=) rica ederim .. olumlu etkiler varsa ne mutlu banao zaman..
      sevgiler

%d blogcu bunu beğendi: