Bu hafta gelen sütümle yine süt listesinde paylaşılan bir dondurma tarifini denedim. Ufkum genişledi :=) Artık sokak dondurmalarına da elveda diyoruz ailecek 😛
Tarifte bir değişiklik yaptım. Damla sakızı yerine karışım soğuduktan sonra çekilmiş antep fıstığı ekledim 3 yemek kaşığı kadar. Dondurma makinem olmadığı için dipfirzde yaptım. Karışım soğuyana kadar 15- 20 dakikada bir karıştırmak gerekiyor. Yine de biraz kristalleşme oluyor ama oda sıcaklığına alıştığı zaman kimse ayırt edemez hazır mı evde mi yapılmış 😉
Şimdi original tarif ( link veremiyorum mail listesinde paylaşılmıştı Sibel Kutlusoya’a teşekkürler )
Malzemeler:
1 litre Aysun sütü
4-5 parça damla sakızı
200 gr. beyaz toz şeker (pancar şekeri olmasına dikkat lütfen!**)
2 çorba kaşığı toz salep (Kurukahveci Mehmet Efendi’deki en gerçek salepmiş) ( Ben aktardan aldım )
Yapılışı:
– Sütü tencerede bir taşım kaynatın.
– Damla sakızını 1 çorba kaşığı şeker ile birlikte havanda dövün, salepi ekleyin.
– Toz karışımı ve kalan toz şekeri süte ekleyin.
– 10 dakika süreyle karıştırarak pişirin, sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
Dondurma makinası’nda yapmak için:
– Soğuyan karışımı dondurmamakinasına boşaltın, makinayı çalıştırın.
– İşlem bitince dondurmayı plastik bir saklama kabına alın, derin dondurucuda 24 saat bekletin.
Makinanız yoksa :
– Soğuyan karışımı plastik bir saklama kabına boşaltıp derin dondurucuya koyun.
– 1 saat aralıklarla, iyice donana kadar karıştırın.
** Pancar şekeri marketlerde KONYA şeker markası adı altında satılıyor. Başka markaları alırken üzerinde pancar şekerinden üretilmiştir ibaresi olmasına dikkat edin
Yorumlar (9)
Bulunur Hint Kumaşı :
4 Mayıs 2009 | 19:11Marketteki dondurmalarla uzaktan uzaga bakışırken bu tarif iyi geldi. Hem de onaylı:))
Afiyet olsun…
neval :
5 Mayıs 2009 | 08:25süt listesinin adresi nedir acaba?
Senem :
5 Mayıs 2009 | 09:34Merhaba
Dün, sabah gelen sütümüzle akşam ne yapsam acaba diye düşünürken bu tarif öyle iyi geldi ki!! Hoş email listesinden ben de almıştım tarifi ama şimdi böyle test edilip onaylanmış halini görünce hemen eve gidip yapasım geldi. Evde fıstık yoktu, klasik tarife sadık kaldım ben. Üstelik süt Aysun Hanım’dan, salep Safranbolu’dan, damla sakızları da Çeşme’dendi. Nefis oldu! Şimdi aynı dondurmayı kakaolu ve çikolata parçalı yapmayı hayal ediyorum, bakalım nasıl olacak. 🙂
Bu arada 31 Mayıs’taki piknikte görüşeceğiz sanırım!
Sevgiler
Senem
nesteren :
5 Mayıs 2009 | 09:35bişey sorucam ben ya. sadece konya şeker pancardan yapılıyorsa, bizim aldığımız şekerler neden yapılıyor ?
nesteren :
5 Mayıs 2009 | 10:11sorumu geri alıyorum öğrendim. birçok şey daha öğrendim. sanırım kristal şekeri komple çıkartıorum hayatımdan :/
ada kiz / cigdem :
5 Mayıs 2009 | 22:26Slm,
Ben sakizi fazla kacirmisim tadi aci oldu.
Kristallesme cok karistirmamaktan oluyoooor demek.
Bu hafta tekrar deneyeyim.
Sagol.
AyçA :
7 Mayıs 2009 | 09:07Neval çok özür dileyerek listeyi yazamıyorum çünkü kapalı bir grup sadece süt alanların içinde olduğu anlayışına teşekkür ederim.. ama ben oradan denediğim tarifleri burada paylaşacağım..
Adakız aslonda emin değilim karıştırmamaktan mı oluyor denyerek çözümleyeceğim bakalım yazarım sonuçları
Serapcım afiyet olsun Kereme :=)ve size de tabii:P
Nesteren neler öğrendin ?? 🙂 Biz hayatımızdan aslında şekeri çıkartmaya çalışıyoruz.. çaylara kahvelere hiç koymamayı ve mümkünse kek kurabiye gibi hamur işlerine şekerden üretilmemiş bal ve pekmez koymayı tercih ediyorum .. ancak şeker kullanmam gereken yerlerde bende artık yeni öğrendiğim bu bilgiyi değerlendirip şeker pancarından üretilmiş olanını tercih ediyorum ..
Sevgi SÖNGER :
13 Mayıs 2009 | 08:37Ayça senden sürekli birşeyler öğreniyorum sen farkında olmasanda hayatımda baya bir yer edindin ve sayende hayatımda pek çok olumlu değişiklik yapıyorum. Çok teşşekkür ederim tüm paylaşımların için
AyçA :
13 Mayıs 2009 | 09:14:=) rica ederim .. olumlu etkiler varsa ne mutlu banao zaman..
sevgiler