1

Ateş Şarabı Fire Cider

Grip ve soğuk algınlığına karşı en etkili silah: Fire Cider

Fire Cider yani güzel Türkçem ile Ateş Şarabı. Şarap dediğime bakma alkol yok içinde kendisi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi iyileştirmeye,  soğuk algınlığı veya gribi artık mevsimsel grip sayılan kovid19!! u önlemeye yardımcı olan, 1980’li yıllardan itibaren bitki uzmanı Rosemary Gladstar tarafından popüler hale getirilen bitkisel bir sağlık toniği ve halk ilacıdır. Gladstar’ın orijinal formülasyonu sirke, sarımsak, soğan, yaban turpu, zencefil, baharatlı biber ve bazen zerdeçal veya ekinezyayı içerir. Kombinasyon haftalarca demlendirilerek tatların gelişmesi sağlanır.

“Günde bir elma doktoru uzak tutar.” derler cümle şöyle olmalı: “Günde bir duble elma şarabı toniği doktoru ve hastalığı uzak tutar!”.

Malzemeler
Bir litre elma sirkesi
Yaklaşık 1/3 bardak rendelenmiş yaban turpu ve zencefil kökü
( bende yaban turpu yoktu nedir bilmiyorum zaten koymadım bir çok tarif opsiyonel diyor etkisini artırmak için. Bir sonraki sefer pancar deneyeceğim)
1/4 bardak soyulmuş ve doğranmış taze  zerdeçal (veya 2 yemek kaşığı toz zerdeçal)
2 baş sarımsak
2 soyulmuş ve doğranmış soğan
1 veya 2 acı biber
Bir büyük limon, dilimlenmiş kabuğu ve hepsi (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı doğranmış biberiye (veya 1 çay kaşığı kurutulmuş)
2 yemek kaşığı kıyılmış adaçayı (veya 1 çay kaşığı kurutulmuş)
Bir tarçın çubuğu, birkaç yenibahar meyvesi ve birkaç bütün karanfil , yıldız anason (isteğe bağlı)
1/4 bardak ham bal veya tadına göre daha fazla

Yapımı
Sebzeleri, meyveleri, otları ve baharatları temiz bir litrelik kavanoza koy. Kavanozu elma sirkesiyle doldur. Elma sirkesi tüm içeriğin üstüne gelmeli.  Kapağını sıkıca kapat. Kavanozunu metal parçalar içeren bir kapakla kapatırsan, kapağın paslanmasını önlemek için kapağı bir parça pişirme kağıdı veya küçük bir plastik torbanın üzerine kapat.  İyi çalkala. Birkaç hafta bekletin.  Her gün (veya hatırladığınız zaman) salla.
Daha sonra süzüp bal ile tatlandır.
Bal, tatlılık katar ve tüm tatları güzel bir şekilde harmanlar.
Buzdolabında saklayıp ve bir yıl içinde kullanın.
Hiç denememiş olanlar için karışımın tadı berbat olacakmış gibi görünebilir, ancak sirkeyle karışan malzemelerin ne kadar yumuşak olduğunu görünce bayılacaksın! 
Kendine uygun tatlı, baharatlı ve ekşi karışımını bulabilirsin. Karışımın “ateş” derecesi, kaç tane acı biber eklediğine bağlı!

Kullanımı

Hastalığa yakalanmamak için günde 1-2 çorba kaşığı,  Hastalığı atlatmak için 3-4 saatte bir 1 kaşık içebilirsin.
Boğaz ağrısı için gargara olarak kullanabilirsin.
Meyve suyu ya da çaya ekleyebilirsin böylece sirke seyreltilmiş olur. salata sosu olarak kullanabilirsin.
Bir kaşık sirke balla karıştırılarak iyi bir öksürük ilacı olur.  

Ateş şarabı, içindekileri tolere edebilen ve güvenle tüketebilen herkes için güvenlidir. İçecek çok baharatlı olabildiği için bazı kişilerde rahatsızlığa neden olabilir. Etkileri azaltmak için, tarife daha az baharat eklenebilir veya suyla seyreltin. 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ne kadar asitli olduğudur. Asit reflü veya hazımsızlık gibi sağlık sorunlarınız varsa, bu bileşenlerin kombinasyonu muhtemelen durumu daha da kötüleştirecektir.

Ayrıca hamilelerde, emziren kişilerde veya şeker hastalığı gibi altta yatan rahatsızlıkları olan kişilerde bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak bu grupların olası komplikasyonları önlemek için  yine de doktora danışmaları uygun olur.

Paylaş :=)

Comment(1)

  1. Yanıtla
    2023 biterken – Pinik-Kuş | Ayça Oğuş Blog :

    […] kapattığımı, hastalığımın 3. günü biterken koku kaybı ile test etmiş bulunuyorum. Fire cider içeyim dedim, baktım sarımsak kokmuyor. Kahveyi, tarçını vb keskin kokuları test ettim. O da […]

Yorum bırak