Henüz yorum yapılmamış

Fibromiyalji

Bu video ile başlamak istedim yazıma çünkü uzun yıllardır ağrılarıma iyi gelen tek pratik, yoga terapi eğitimi hocalık aldığım dönemde tanıştığım fibromiyalji için hazırlanmış olan bu özel çalışma. Videonun sonu ise başka bir çalışma o oda eklemlerimdeki diğer ağrılar için eklemişim.



2015 yılında başlayan kalça bölgemdeki ağrılara dönem dönem bir çok teşhis konuldu. Her konulan teşhisin kendi içinde yapılabilecekleri ve yapılamayacakları ile ben 2019 yılına kadar uğraştım. Yoga terapi eğitimi alırken de bu fibromilyalji modülü sırasında kendi teşhisimi koydum en azından yaklaştım ve uzunca bir süre ben Fibromiyalji hastasıyım diyerek durum paylaşımı yaptım. Bir gün bu video ile yine ağrıları paylaştığımda bir izleyici “MAS olmayasın sen” dedi ve bambaşka bir kapı açıldı önüme. Evet FB değil de MAS yani Miyofasiyal Ağrı Sendromu olabilirdi bütün bunların sorumlusu. Bu sefer tenis topları ile başladım çalışmaya ve bu dönemde FASYA ile tanıştım. Oh çok sükürüm oldu o FASYA. Tabii ki bir yoga hcası olarak biliyordum fasya nedir hatta en son Nicole ile pratik yaptığımızda bize kadar anlatmıştı ve uygulatmıştı ki bayılmıştım konuya, sonra kaldı bir yerlerde.

Bir tenis topu ile ağrılarımı geçirdim derken bu yaz sonu yine kalçamın bir kenarında köşesinde başladı yine ağrı. Gece uyuyamıyorum, dönünce uyanıyorum, sabah yataktan çıkarken sesimi çıkartmamak için çaba sarf ediyorum. FB hastaları bilirler etrafındaki herkes “aman canım abartıyorsun kendin yaratıyorsun bu ağrıları”cıdırlar biraz. Bir süre sonra ağrıyan yer için sesiniz çıkamaz olur artık deli demesinler diye ya da “ay biraz ağrım var” der geri kalanını içeri atarsın. Öyle değil mi ? Başını salladığını hatta dur biraz gözlerinin dolduğunu görüyorum, biliyorsun bu duyguyu çünkü.

Yine bir ortopedist macerası bu sefer Fizyoterapiste sevk romatizmal testler vs derken yine bir kalça MR’ı mı çeksek noktasına geri döndük. Güzel olan romotolog gerekmiyor bu netleşti aslında fibromiyaljiyi biraz uzaklaştırdı zihnimden bu durum ve hala bir doktor bir teşhis yok ortada :=) En son gittiğim fizik tedavi doktoru dünya tatlısı Zeliha hanım “siz zaten kendinizin doktoru olmuşsunuz” dedi gülerek yine de bir görüntü istedi en güncelinden. MR da da yine bir şey çıkmayacak L4-L5 ve L5 S1 arasında bıdırı tıdırı var ama yoga yapmaya devam et diyecek. En son İstanbul’da gittiğim fizik tedavi doktoru bir teşhis koyamayınca yine ” fibromilyalji tanımına yakın ama yine de bilemedim” diyerek bir ilaç bile verdi benim asla ve asla kullanmayacağım. İşin içinde çıkamamak fibromiyalji olarak geri dönüyor bize burası artık net.
Peki ben ne yapıyorum?
Eskisi gibi çok güçlü akışları olan yoga yapmıyorum. Hani doktorların her ağrı için “git yoga yap ” demesi ne kadar doğru tartışırım. Eskiden “o ne yoga mı” denilen bir yerden buraya gelinmesi şahane olsa bile. Bir fibromiyalji hastasının yapması gereken egzersizler çok farklıdır kendimden biliyorum. Bence hala FB hastası değillim MAS üzerinde daha çok hissim var çünkü fasya ile çalıştığımda ne kadar sert olursa olsun ağrı hafifliyor konforlu yaşıyorum
Artık bir de hiç çekinmeden ağrı kesici alıyorum. Savaşmak ağrıyla daha zor. ( bu bir tavsiye değildir)
Meditasyonu ve egzersizleri farklı olan bu pratiği kronik ağrısı olan hemen herkese tavsiye ediyorum .

Bu ay bunu deneyimlemek için 2 saatlik bir mini workshop açtım. Hem konuyu konuşabilir hem de bu pratiği deneyebilirsin. Düzenli uygulandığında faydasını yazmak mümkün değil.

Hem Fibromiyalji hem Eklem Ağrıları için Ocak ayında birer çalışma yapacağım. Tüm kronikleşmiş ağrılara iyi geleceği gibi yapacağım bu alışamda hi bir ağrın olmasına da gerek yok. Sadece gece güzel uyumak için bile birebir Söz veriyorum:=)

Google meet üzerinden yapacağım kayıt alınmayacak.
Kayıt formları ayrı ayrı aşağıdaki linklerde

Katılmak istersen ya da soruların varsa buradayım 

Katılım ücretlidir.

ilaçların geçici rahatlamalar sapladığı ama kesin bir çözüm için hastanın en az 1 yıl düzenli olarak egzersiz yapmasını gerektiren hastalık. çoğu hasta da bu iradeyi koyamadığı için hastalık hiç bir zaman geçmez, ağrılar dönem dönem azalır, dönem dönem artar. klimalı ortamlardan özellikle uzak durmak gerekir, omuz ve boyun bölgesi her daim sıcak tutulmalıdır.

~ ekşi sözlük alıntı

Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder. Toplumun yüzde 3’ünde görülen fibromiyalji sendromu hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalık olan Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülmektedir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde yaklaşık 1,3 milyon fibromiyalji hastası olduğunu göstermektedir. Fibromiyalji belirtilerinin farklı hastalıklarla karşılaştırılma olasılığı ise çok yüksektir. Doğru teşhis konulamadığında fibromiyalji şikayetleri azalsa da bir süre sonra yeniden başlama riski çok fazladır. Fibromiyalji tedavi edilmediğinde yaşam kalitesinde düşüş ve işgücü kaybına neden olur.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu
Paylaş :=)

Yorum bırak